Вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев дойде специално в парламента, за да опровергае критиките на червените.

Той бе изключително хаплив. Първо се заяде с огласилия декларацията на левицата БСП депутат Иван Иванов, припомняйки, че той е станал известен с това, че е бил заместник-министър на вътрешните работи за няколко часа.

Като неверни неща и глупости той определи казаното по темата за европейските средства. Опитвам се да се сетя дали в декларацията имаше нещо вярно, започна вицепремиерът.

Разби се митът, че ГЕРБ усвоява много от еврофондовете, обяви БСП

Разби се митът, че ГЕРБ усвоява много от еврофондовете, обяви БСП

Страната ни е 22-ро място в ЕС по усвояване на средства

Невярно било, че икономиката ни е зависима от еврофондовете. Те определяли 10 % от публичните разходи и под 5% от БВП. Така че да се чертаят апокалиптични картини на база несъществуващи проблеми е абсолютна глупост, подчерта Томислав Дончев.

Близо 99 % от евросредствата са разплатени миналата година.

С изненада установих, че опозиционният вектор на левицата, вектор по доктор Доган разбира се, ще бъдат еврофондовете, каза Дончев. От една страна съм очарован, приемам го за персонално внимание към мен, но от друга страна смея да твърдя, че това е лошо решение по много дълъг списък с причини, посочи вицепремиерът.

Нямало как едно управление да е съвършено. По редица сектори можело да се отправят критики. Но левицата не избрала най-удачната тема, тъй като най-малко проблеми имало с усвояването на средствата от ЕС.

Според Дончев в Парламентарната група на червените експертизата по темата не била голяма. Ще ми е трудно да водя качествен дебат с някого по темата, притесни се Томислав Дончев.

Той заплаши, че можел да извади данни за евросредствата в управленията на герберите и на червените и тези данни не били в полза на опозицията. Нямало да се получи титаничен сблъсък.