Вицепремиерът Томислав Дончев поиска проверка на проекта за ремонта на Ларгото. Това обяви той пред журналисти по повод обвиненията на депутатът от БСП Елена Йончева срещу министъра на културата Боил Банов.

По думите на Дончев проверка ще бъде извършена и на място.

"Ние работим с документи и проверка от отговорните институции", обясни вицепремиерът.

Томислав Дончев увери, че институциите ще си свършат работата максимално бързо. Той обясни, че в тази система винаги е имало опит за натиск.

"Не ми се иска парламентът да участва в тези форми на натиск", отбеляза вицепремиерът.

"Ало, Банов е!" - Йончева има запис за корупционна схема на министъра на културата
Обновена

"Ало, Банов е!" - Йончева има запис за корупционна схема на министъра на културата

Схемата била за ремонта на Ларгото през 2016 г.

Дончев посочи, че би трябвало да се изключи всяка хипотеза за корупция, тъй като Боил Банов е показал искова молба до съда, с която са търсени въпросните пари от фирмата.

Той е категоричен, че изконно право на опозицията е да разследва и да разкрива, но според него трябвало да има идеи.

"Политиката освен размяна на укори е състезание на идеи", допълни вицеприемиера.

Припомняме, че по-рано днес Йончева обвини Банов в корупция за опрощаване на поне 700 000 лв. на фирмата изпълнител за ремонта на Ларгото. Тя представи и запис от разговори на министъра със служители на частната фирма.

Аз се казвам Боил Банов. Ще съдя всички по трасето!

Аз се казвам Боил Банов. Ще съдя всички по трасето!

Министърът бил рекетиран отдавна с тези записи

Главният прокурор Сотир Цацаров реагира светкавично, като се самосезира и нареди проверка.

По повод разкритията на Елена Йончева бившият министър на културата Вежди Рашидов заяви в кулоарите на парламента, че е реагирал на случая с Ларгото и его е изпратил на съд още тогава.

Кметът на София Йордан Фандъкова пък не пожела да коментира случая, като обясни, че Ларгото е предоставен на столична община за стопанисване и тя няма отношение.

Рашидов отдавна дал на съда Ларгото

Рашидов отдавна дал на съда Ларгото

На Ларгото минали европейски и други проверки

Малко по-късно изявление даде и самият Боил Банов, който заяви, че нямало простени пари и ще съди всеки по трасето. Той обяви и готовността си да подаде оставка, ако тя му бъде поиска, тъй като "не е роден като министър".

В кулоарите на парламента бившият вицепремиер Валери Симеонов изтъкна, че на Елена Йончева не може да се вярва. По думите му тя и друг път е лъгала.

От ГЕРБ обявиха, че твъдо застават зад Боил Банов и действията му като министър. Те нарочиха БСП за фалшив сайт с главен редактор Елена Йончева. По думите ми тя вече не трябвало да се нарича журналист.