Игра за победа иска Татяна Дончева като резултат от преговорите за общ кандидат президент с левицата.

Дончева бе уклончива на въпросите дали тя ще е общият кандидат на левите, но все пак заяви, че много ще се радва да е в ролята на Португалия в предстоящите избори за президент. „От един аутсайдер, който не тръгва най-уверено в първите кръгове, три мача казваха, абе тия как се промушиха без победа, на финала...”, коментира лидерът на Движение 21 в сутрешния блок на Нова телевизия. 

Дончева бе категорична, че Движение 21 е получило 49% от подкрепата от вътрешнопартийното допитване в БСП за общ кандидат-президент в ляво, без да полага каквито и да било усилия. 50% получили от АБВ. Затова и Дончева смята, че ако БСП затвори кандидата в собствените си редици ще получи 60% подкрепа сред членовете си.

Преговорите за общ кандидат-президент започват утре във формат Движение 21 – БСП Лява България, после срещите продължават с АБВ, а в сряда с единия от патриотите - Красимир Каракачанов и ВМРО.
Дончева бе категорична, че резултатът от преговорите не може да се предпостави, и посочи, че въпросът, който трябва да бъде изваден пред скоби е постигането на победата в тези избори. По думите й коалицията не може да бъде самоцел.

Ние имаме програма минимум и програма максимум, но няма да бъдем въвлечени в губещи сътрудничества”, коментира още лидерът на Движение 21. Според Дончева, за да се постигне такъв резултат трябва да се включат всички най-силни играчи.

„Няма как хора като мен и Георги Първанов да имат рейтинг извън социалистическата партия и нейните членове”, коментира Дончева и уточни, че максималният резултат не може да бъде постигнат с квазифигури равно отдалечени на принципа – да съберем националният отбор от всички региони, за да няма някой обиден регион.

„Тази работа никой не забранява да си я прави в рамките на собствената партия, но да изолира играчи, които очевидно имат по-голяма електорална тежест от собствените си, е меко казано липса на здравомислие и инстинкт за самосъхранение”, коментира още Татяна Дончева.

Тя предупреди, че когато се подхожда към тези преговори не бива това да се прави с идеята на детето на разведените родители, което иска да ги събере. Според нея е важно да се преговоря, за да се стигне до най-добрия вариант, а не до най-компромисния и с най-нисък потенциал за победа.

„Моите отношения с Първанов, Румен Петков могат да са били всякакви във времето, но АБВ е необходимо за победата и Движение 21 е необходимо за победата, с което не задължавам останалите преговарящи да считат същото”, коментира още лидерът на движението.

Според нея ГЕРБ бави името на кандидат президента си, просто защото няма такъв и премиерът Бойко Борисов пази поста за себе си.

Татяна Дончева коментира и шампионския мач между Франция и Португалия като заяви, че е била за Франция, но не е покрусена от загубата. „Има историческа справедливост една малка страна Португалия да стане европейски шампион”, коментира Дончева.

Тя мисли, че каузите на малките народи, макар и да изглеждат безнадеждни, когато в тях са вложени усилия на 100%, както е направил това португалският отбор, могат да бъдат възнаградени и с „европейска титла”.

Татяна Дончева не скри симпатиите си към отбора на Исландия. „Исландците ми бяха много интересни заради духа си. Толкова малка нация, които играят на покрити терени”, коментира Дончева. По думите й  те не казват „ние това не го можем” – това е духът, който ги е водил и в момента, когато са ги били с пет на нула.

Те не се предават до последно за едната чест -  харесват ми такива отбори”, заяви Татяна Дончева.

„Не мога да приема, че министър-председател може да се занимава година и половина със състоянието на един от футболните отбори. Първо за да го извади от А група, защото пречи на Левски, второ за да го махне от В група, защото любимите му „Бистришки тигри” трябвало да влязат в тази група”, обясни ситуацията за ЦСКА Дончева.

По думите й в последствие, когато футболните агитки са започнали да създават проблеми на премиера, е започнало измислянето на други формули – чак и това група А да стане лига, защото „нямало по какъв друг юридически начин” да се преодолеят създадените вече изкуствено юридически проблеми.

Татяна Дончева припомни и че ЦСКА е бил ЦСКА. „Бил е ЦСКА – червено знаме, ЦСКА – Септемврийско знаме, бил е Средец, бил ЦСКА след 1992 г. В крайна сметка това бяха различни юридически лица и всеки от тях имаше големи успехи в  европейските клубни турнири, големи играчи, които са емблеми за България”, коментира още тя.

Според нея е ясно, че не е добре един гранд като ЦСКА да бъде държан в долните групи, защото това означава провал на едно-две футболни поколения. По думите й правилата се спазват, когато произтичат от живия живот, а не когато се налагат за любимците.

Тя бе категорична, че очевидно се правят провокации, за да бъде постигната победа. „Аз се засрамих, когато моят отбор Левски и неговия изпълнителен директор, казаха, че те ще напуснат първенството, ако ЦСКА е в А група. Аз бих се гордяла, ако моят отбор иска ЦСКА да бъде в А група, за да го победи със 7 на 0”, заяви Дончева. Тя коментира, че сега Левски били пред поканване на Любко Петрович, и изтъкна, че Любко е  голям треньор, но в напреднали години. „Не се вижда се правят трансфери на играчи. Не искам това в моя любим отбор”, допълни Татяна Дончева.