Татяна Дончева, Данаил Георгиев, Жельо Бойчев и Пламен Марков представиха инициативата за създаването на „Движение 21".

Основната цел на движението е да насърчи гражданската активност за решаването на наболели обществени проблеми.

Политиката в сегашния си вид е неприемлива за нас, посочи Георгиев. Той добави, че политиката в момента се свързва с корупция. Промяната, по думите му, може да дойде чрез отвореност и динамичност на гражданската инициативност.

Всеки ден има нови акции и нови арести. Полицаите могат да влязат във всеки дом, дори и на тези, които ръкопляскат на акциите в момента.
Т. Дончева

Татяна Дончева посочи от своя страна, че движението все още не е учредено и това предстои да бъде направено.

Смисълът на Гражданско „Движение 21" е да приобщи граждани, които имат различно виждане и различни позиции по актуалните въпроси, обясни червената депутатка.

Тя добави, че трябва да бъдат единни и сини, и червени, и жълти, и лилави, и леви, и десни. Не вмествайте '"Движение 21" в координатни системи. Ние не сме врагове на никакви политически партии, подчерта Дончева.

По думите й идеята за движението е стара и не е пряко свързана със сегашната тежка ситуация в страната. Тя припомни, че в началото на прехода гражданите са били изключително активни, но постепенно с времето, това се е отмило и в хората се е загнездило тежкото усещане, че са ощетени.

По думите й тревожен е въпросът с правовата държава. Тя подчерта, че в момента страната ни е част от един екшън. Всеки ден има нови акции и нови арести, изтъкна Дончева.

Тя добави, че има идеи магистрати и членове на ВСС да получават бележки от силите за сигурност за това дали са благонадеждни. По думите й това е злоупотреба със силите за сигурност. Показните арести са съпътствани от тайни съдебни решения, изтъкна червената депутатка.

Според нея съдебни процеси се използват за преразпределяне на бизнестеритории. Държавата се превърна в полицейски участък, заяви Дончева.

По думите й полицаите могат да влязат във всеки дом, дори и на тези, които ръкопляскат на акциите в момента. Въпреки това обаче, много хора вярват, че най-накрая някой е направил нещо, посочи тя.

Дончева коментира последните акции на МВР и видеата, разпространявани от операциите, с думите, че те наподобяват шедьовъра на Бертолучи „Двадесети век". Тя припомни, че в лентата се представя зараждането на фашизма.

В нормалните демокрации също има проблеми, но хората мразят политиците, а не системата, заяви Татяна Дончева. Тя подчерта, че движението ще стимулира гражданите спокойно да дават мнението си, без да се страхуват.

Дончева добави, че експертите не са само в политическата система, но и в гражданското общество. Червената депутатка добави, че част от инициаторите са бивши или настоящи членове на БСП, а и има такива, които никога не са били част от левицата.

По думите й в момента гражданите имат нужда от справедливост заради ощетяването им през прехода. Освен това, тя подчерта, че икономическата ситуация в страната изисква държавата да взема сложни решение в името на гражданите.

Ненормална е сегашната ситуация в страната, категорична бе Дончева, визирайки сериозните финансови проблеми.

Дончева добави, че основен проблем е и блокираната държавна администрация.

Тя посочи, че са необходими административна и конституционна реформа, които трябва да бъдат направени упорито, постепенно и премислено.