Истински промени в България вече не могат да се направят през избори. Това обяви лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева пред БНР.  

"Всички, които не се вписват в генералната концепция, контролирана от задкулисието, много лесно могат да бъдат изтласкани на подходящо разстояние. Така че ние трябва да поработим върху няколко неща преди изборите. Първо хората да бъдат подготвени, че не чрез избори ще се стигне до промяна. Това статукво трябва да бъде предварително разклатено и то трябва да бъде разклатено въпреки Европа. Без революция и натиск не може да се постигне", убедена е тя.

Политическият ни живот се превърна във виц, всичко е на автопилот

Политическият ни живот се превърна във виц, всичко е на автопилот

"По инерция се върви само надолу"

Според нея проблемът вече не бил в правенето на реформи, защото те не били по силите на настоящата политическа класа.

"Проблемът е много по-банален и по-всеобхватен. Институционалната криза се проявява в това, че в държавната администрация се създават структури, които не се знае за какво са. Това се отнася за всички министерства, за всички агенции. Там е пълно с хора, които са некомпетентни, неграмотни и недоучени. Хората, които имат някаква представа и познания, са натикани в ъгъла като партийно неудобни. Импровизира се във всички области. Неграмотните хора не могат от импровизация да родят рутинна ежедневна правилна дейност на тези институции", очерта стряскаща картина в държавното управление тя.

Според Дончева Европа в лицето на най-ярките си представители в момента - Макрон, Меркел, Юнкер и т. н., крепят статуквото в България. Тя е категорична, че Европа не иска от нас никакви реформи.

"Тя ако искаше реформи и недоволстваше, че оголваме фланга ѝ, тя много отдавна щеше да помогне да се реши проблема. Напротив - тя крепи статуквото с цената на всичко и най вече с цената на финансиране. Единственото, което занимава тези хора, е колко пари ще им се върнат и какви още финансови врътки да направят. Те нас ни презират и ни броят за ромите на Европа, с които не искат да седят на една маса", коментира още лидерът на "Движение 21". 

Истанбулската конвенция не съответства на Конституцията

Истанбулската конвенция не съответства на Конституцията

Решението на КС е прието с 8 гласа

Относно Истанбулската конвенция и решението на Конституционния съд да я обяви за противоконституционна, Татяна Дончева коментира, че "поведението на България да стои върху двата си крака, да съблюдава здравия човешки разум в решенията е за предпочитане, отколкото да вървим като стадо овце след някакви странни решения в ЕС, които вземат някакви чиновници без грам практическа полза. Не можем да вървим така сляпо".