Да си подадем ръка над разделителните линии в името на единението. Преуспяването на България е единствената ни цел. Това заяви премиерът Гълъб Донев при тържественото честване на Деня на Независимостта във Велико Търново.

След 10 дни ни предстои да направим избор, който ще определя идните дни на България. Избраните депутати ще получат призванието да сбъднат завета - Съединението прави силата, а уроците на историята могат да ни спестят исторически грешки, които има риск да допуснем отново, каза министър-председателят. Той призова "да се следва примера на българските държавници, за които свободата, независимостта, суверенитета на България са постигнали свое верую и са над всички".

В словото си на площада в старата столица Донев цитира историята.

Радев на 22 септември: Независимостта не е еднократен акт

Радев на 22 септември: Независимостта не е еднократен акт

Актът на Независимостта е неизбежен резултат на съзнанието за собственото ни национално достойнство

"Да живее свободна и независима България, да живее българския народ е възглас, който чуваме и днес, макар и с огорчение и разочарование. Освобождение, съединение, независимост са историческия сплит, който свързва третото българско царство с държавата", изреди още той. Всички помним най първия разказ за България. Той е завет със сила. Да сме като един ни завеща хан Кубрат, да сме държава, равноправен член на цивилизованите народи, посочи той. Гълъб Донев припомни и манифеста, "писан на железопътна спирка по пътя, който води до старата столица, който е логично следствие на политиците и дипломатите за възстановяване на държавността и преуспяването на български израз на съкровения идеал на българския народ, а независимостта е кауза".

Именно манифестът е на политиците и дипломатите за икономическо преуспяване и връщане на държавността. Независимостта на България е кауза, която преди 114 г събира в един сноп очакванията на народа и действията на депутатите, заключи премиерът.

Денят на независимостта е

Денят на независимостта е

България къса окончателно с Османската империя