"Често централната власт се опитва да свири служебни победи на кметове, които принадлежат към управляващата партия". Това заяви пред БНР кметът на Троян и зам.-председател на Националното сдружение на общините в република България (НСОРБ) Донка Михайлова, която е от БСП.

Повод за нейния коментар е заплахата от кметове на БСП, че ще напуснат управата на Сдружението на общините. Причината, според тях, енесправедливо раздаване на милиони за градове, управлявани от ГЕРБ.

Припомняме, в четвъртък вечерта зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви че партията застава твърдо зад своя кмет на Банско Георги Икономов. Повод за това бе протест срещу концесията в ски зоната над градчето.

ГЕРБ твърдо стои зад кмета си в Банско

ГЕРБ твърдо стои зад кмета си в Банско

Икономов благодари на Цветанов и на Борисов

Според Михайлова този проблем стои много отдавна. "Често централната власт се опитва да свири служебни победи на кметове, които принадлежат към управляващата партия. В последните няколко години този проблем ескалира и достигна дотам, че за година и половина на български общини, без правила и без процедури, са раздадени над половин милиард лева. Ние от Сдружението на общините искаме ясни правила и процедури", каза Михайлова.

По думите на троянския кмет при кабинета Орешарски кметове на ГЕРБ са получили над 30% от средствата, но тогава е имало проектен принцип. И сега има кметове, издигнати или подкрепени от БСП, които твърдят че имат прекрасна комуникация с правителството и нямат проблеми при финансирането на проектите си.

Според Михайлова "проблемът е в липсата на правила и на процедури".

С допълнителни 2 млн. лева Кюстендил обновява улиците и осветлението си

С допълнителни 2 млн. лева Кюстендил обновява улиците и осветлението си

Средствата се отпускат от централния бюджет за 2018 г.

"Искаме точно това - правила и процедури, по които тези средства се разпределят. Само преди месец ние поискахме 110 милиона ръст в капиталовата субсидия, от които 60 милиона за общински пътища и поискахме тези средства да бъдат разпределени чрез Бюджета. Получихме отказ, а месец след това 143 милиона се раздават без някакви правила на определени общини", каза Михайлова, визирайки предоставените от Министерския съвет средства към бюджетите на общини, предимно от ГЕРБ.

От ръководството на Националното сдружение на общините в България многократно са искали част от данъка върху доходите да остава в българските общини без посредничеството на централната власт. "Идеята за местно самоуправление като че ли става все по-далечна за българските управляващи. В резултат на неприлагане на една такава политика, в последните година и половина, 1 300 000 български граждани платиха своите данъци, но те, по решение на централната власт, отидоха в други общини чрез постановление на Министерски съвет", каза кметът на Троян.

Разпределени по този начин средствата отиват в едни и същи общини и по този начин засилват разликата в качеството на живот в различните общини в България, обясни Михайлова и допълни, че така се задълбочават регионалните диспропорции.