"Българските общини почти не присъстват в актуализацията на бюджета. Не виждаме очаквани от нас числа.". Това заяви в интервю за БНР Донка Михайлова, заместник-председател на УС на Националното сдружение на общините в България.

Михайлова обясни, че представителите на местната власт очакват да видят прословутия и дълго дискутиран фонд за инвестиции в общините и той да е финансово обезпечен в актуализирания бюджет. "Очакваме чрез бюджета да бъде решен сериозен проблем с възнагражденията на заетите в сектор здравеопазване, очаквахме да видим законови мерки за компенсиране на ръста на цените на енергоносителите и строителните материали. Конкретни числа не виждаме", каза Михайлова. 

Актуализацията на бюджета е при по-нисък ръст на БВП и по-висока инфлация

Актуализацията на бюджета е при по-нисък ръст на БВП и по-висока инфлация

Ръстът на приходите от 1, 65 млрд. лева виси на надеждата за европейски пари от 1, 06 млрд. лева

Социалните институции ще изпитат сериозни затруднения до края на годината, поясни Донка Михайлова и подчерта, че постъпленията в общините на този етап са около планираните в бюджетите, но разходите надхвърлят значително планираните. 

По думите на Михайлова се е наложила негласната практика проектите на общините да бъдат облагани с корекции от 10%. По думите ѝ проблемът с европроектите не е свързан само с финансовите корекции, но и с ръста на строителните материали, защото сметките по тези проекти са правени преди 1-2-3 години, а от началото на годината досега увеличението е малко под 50%. 

МФ публикува проекта за актуализацията на бюджета

МФ публикува проекта за актуализацията на бюджета

Със законопроекта се предвижда спешен пакет от антикризисни мерки

"В настоящия момент много изпълнители, много строители просто отказват да изпълняват проектите. Чакаме бързо решение по темата", каза Михайлова.

По темата с предложеното намаляване на броя на общините Михайлова коментира, че една реформа трябва да доведе до подобряване на качеството и попита по какъв начин съкращаването на броя на общините и въвеждането на мандати за кметовете ще подобри административното обслужване на гражданите.

Михайлова запита как гражданите в малките общини - отдалечени, транспортно трудно достъпни, ще получат по-добра услуга с такива стъпки. "Ние нямаме отговор на въпроса защо административната реформа ще бъде извършена само на ниво местна власт - там, където българските граждани дават най-високо доверие. Една такава реформа ще доведе ли до намаляване на броя на депутатите и въвеждане на мандатност", смята тя. 

Прокуратурата подхвана общините заради таксите за битови отпадъци

Прокуратурата подхвана общините заради таксите за битови отпадъци

Заради по-кратък срок от законоустановения за плащането им от гражданите

"Не бихме искали да вярваме, че чрез тази стъпка се цели някакво служебно предимство на партии, които досега нямат своето представителство в местната власт", изтъкна Михайлова. По думите ѝ такава стъпка би лишила от преизбиране много от най-авторитетните български кметове.