Депутатите се скараха по време на дебатите на първо гласуване относно Законопроект за промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК). Вносител е Министерски съвет. Заместник-председателят на 49-то Народно събрание Никола Минчев прекрати заседанието с аргумент, че удълженото време за дебати до 15:30 ч. е изтекло.

Дебатът по ДОПК ще продължи и в утрешния ден.

Очаквано опозиционните партии в пленарна зала на Партийния дом направиха най-много изказвания и се заядоха с данъчната политика на финансовия министър Асен Василев. От парламентарната група на ИТН се обявиха против намаляването на кеша на плащанията в банките от 10 000 на 5 000 лв. Председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов обвини, че Министерство на финансите лъжат с промените в данъчните закони. Асен Василев е грозен и некадърен лъжец за заплащането в брой. Германия, Австрия, Естония, Исландия и Холандия нямат лимит по отношение на заплащанията в брой, посочи Йорданов.

"Асен Василев е некадърен и трябва да си подаде оставката", настоя Йорданов.

От "Възраждане" пък заявиха, че ще има много негативи за фирмите и хората, ако се намали заплащането на кеша от 10 000 на 5 000 лв. Те оцениха лобизъм в законопроекта на Министерство на финансите.

Искрен Митев от ПП-ДБ призова "Възраждане" като говорят за корупция, да се обосноват. Как се бори корупцията? Намаляването на разплащанията в брой не е ли намаляване на корупцията, запита Митев хората на Костадин Костадинов. Митев изтъкна още, че мярката на правителството "донос-бонус" е борба с корупцията и да няма сива икономика.

Тошко Йорданов не пропусна да репликира Искрен Митев. Предложеният законопроект за промени в ДОПК е тежък, брутален, долен и гнусен лобизъм към банките от страна на Министерство на финансите, оцени той. И добави - Асен Василев не става за финансов министър.

Нито работодатели, нито синдикати харесаха "донос-бонус"

Нито работодатели, нито синдикати харесаха "донос-бонус"

Министърът на финансите Асен Василев защити данъчните закони

Законопроектът е изготвен основно във връзка с въвеждане на мерки за предотвратяване на възможностите за укриване и невнасяне на данъци и осигуровки и мерки за намаляване дела на сивата икономика, поради което се предлага:

  1. Въвеждането на финансов стимул за лицата, които подадат информация, съдържаща конкретни факти и обстоятелства, които не са били известни на органите по приходите и водят до установяване и събиране на допълнителни задължения за данъци, задължителни осигурителни вноски и лихвите върху тях във връзка с укрити или недекларирани облагаеми сделки, доходи, печалби и имущества на обща стойност над 100 000 лв.
  2. Предвидено е размерът на възнаграждението за лицата да е 10 на сто от събраните от НАП и/или Агенция "Митници" допълнителни приходи за бюджета, при съблюдаването на определени условия, на които подадената информация трябва да отговаря, за да се приложи нормата за възнаграждението - необходимо е тя да съдържа конкретни факти и обстоятелства, които не са били известни на органите по приходите, да не се основава на публично достъпни източници и да не е получена от подаващото информация лице в качеството му на орган по приходите или държавен служител с контролни правомощия. По този начин ще се гарантира, че няма да се стигне до злоупотреба с подаване на неконкретизирани и повърхностни сигнали с цел материална облага. Приложението на режима ще засяга и публичните вземания, събирани от Агенция "Митници", с оглед на постигане на целите на въвеждането на режима и спрямо тези вземания;
  3. Промяна в условията за доброволно изпълнение на публични задължения, поради промяна в стандартите за безкасови разплащания, водеща до невъзможност за установяване на датата на нареждането на плащането, като се предвижда получаването на средствата да е най-късно в последния ден от срока за доброволно изпълнение;

С преходните и заключителни разпоредби, с цел повишаване на прозрачността на разплащанията и ограничаване на сектора на "сивата" икономика, се предлагат промени в Закона за ограничаване на плащанията в брой относно:

  1. Намаляване на прага на сумите, допустими за извършване на разплащания в брой от 10 000 на 5 000 лв.;
  2. Въвеждане на изискване работодателите от ресторантьорския сектор, които предлагат услуги в заведения, категоризирани с две, три, четири или пет звезди, да изплащат възнагражденията на работниците и служителите си задължително по банков път.
  3. Захариева: "Донос-бонус" няма да оправи бюджета на Асен Василев

    Захариева: "Донос-бонус" няма да оправи бюджета на Асен Василев

    И ДПС, и ГЕРБ няма да подкрепят тази идея на министъра