Досие на проблемите в страната ще изпратят Ранобудните студенти и Протестна мрежа до редица евродепутати, кабинети на еврокомисари и европейски неправителствени организации.

Представители на двете родни антиправителствени организации дадоха брифинг в София малко след завръщането си от едноседмично посещение в Брюксел, където са участвали в множество срещи с представители на различните политически сили в Европейския парламент и други.

Ранобудните и Протестна мрежа разказали от първо лице в Европа за своя протест и факта, че той е различен, че не касае цените на парното, а е морален и осем месеца няма кой да го чуе.

"Добрата новина е, че Европа ни чу", похвали се Жюстин Томс от Протестна мрежа. Почти всички депутати, чиновници и представители на НПО-та поискали след срещите си подробни списъци на проблемите, повдигнати в течение на разговорите.

Европейските представители били изключително заинтересовани и всяка една среща продължила много над предварително договореното, обясниха родните протестиращи.

Те са имали срещи с депутатите Микаел Галер от християндемократите, Удо Баумън от ПЕС, Андрю Дъф от либералите и други. Ранобудните и Протестна мрежа са били приети и от представители на кабинетите на еврокомисарите Йонтингер и Рединг.

Свободата на медиите, задкулисието и големият руски натиск и зависимости по отношение на енергетиката са били темите, които най-силно са вълнували европейските представители. Като цяло те били доста добре запознати със случващо се у нас, но след срещите им се изяснили още редица детайли, коментира Михаил Ернесто от Протестна мрежа.

Част от евродепутатите дори си записали конкретни имена на хора, които според студенти и протестиращи срещу кабинета "Орешарски" имат огромно влияние върху негативните процеси у нас. Евродепутатът от либералната партия, част от която е ДПС дори обещал да зададе въпрос от името на българските си гости, като предстои той да бъде оформен и изпратен официално до него.

Коментирана е и идеята Протестна мрежа и Ранобудните студенти да участват в предстоящите евроизбори като наблюдатели, като по този въпрос ще се работи в следващите седмици. До няколко дни предстои и среща в българското представителство на Европейската комисия, където ще бъдат коментирани идеи и механизми за повишаване на избирателната активност по време на предстоящите избори за Европейски парламент.

Подготвя се и писмо до кандидата на ПЕС за председател на Европейската комисия Мартин Шулц, който ще бъде запознат с факта, че според студенти и протестиращи българската партия, която е част от семейството на ПЕС не работи за европейските интереси на България, а по-скоро ни тласка и предава на руските такива.

Според Михаил Ернесто в Европа са много добре запознати с руския натиск, а родните политици от управляващата партия са "тотално неприети и се виждат само с руски бизнесмени". "Надяваме се, че ще предприемат мерки, защото всички те бяха категорични, че приемат България като част от Европа и искат страната ни да бъде равнопоставен член на европейското семейство", обобщи той.