От новоучредената партия ДОСТ на Лютви Местан съобщиха, че са „почели българския Мандела – Нури Адалъ“.

Председателят на партията Лютви Местан, заместник-председателят Шабанали Ахмед, кметът на Джебел и голям брой членове и симпатизанти участвали в отбелязването на годишнината от смъртта на бореца за демокрация, права и свободи от село Островец – Нури  Адалъ.

В знак на почит към видния общественик и поет те положили венци и цветя. Възпоменанието приключило с молитва, съобщават от ДОСТ.

Припомняме, името на Адалъ бе споменато в предизвикалото през 2014-та скандал изказване от парламентарната трибуна на Хюсеин Хафъзов – тогава член на ДПС, сега на ДОСТ.

Аз ще вървя по пътя на Осман Калъч, Ахмед Давутоглу от село Искра, по пътя на Нури Адалъ и на Ахмед Доган“, заяви Хафъзов, ядосан от забраната за агитация на чужд език, включена в новия тогава Изборен кодекс.

Адалъ е роден през 1922 година в село Островец, област Кърджали. Той прекарва 23 години от живота си по затвори и изгнание заради защитата правата на турските граждани по време на комунистическия режим. През 1989 г. е принудително изгонен от България в Турция. Дълги години работи като секретар в изселническата организация „Балгьоч" в Бурса. Умира през 2004 г. Има парк на негово име в квартал „Гьорюкле" в Бурса, показва справката за Адалъ.