Мечтата ми беше да живея в свободна и демократична България и един ден ще го постигна. Гласувах против потисническото мислене на част от депутатите.

Това обяви след гласуването на забраната за агитация на чужд език по време на дебатите в Народното събрание на новия Изборен кодекс депутатът Хюсеин Хафъзов от ДПС.

Аз ще бъда свободен, въпреки вашите рестриктивни действия, изтъкна той.

Аз ще вървя по пътя на Осман Калъч, Ахмед Давутоглу от село Искра, по пътя на Нури Адалъ и на Ахмед Доган, заяви Хафъзов от парламентарната трибуна.

Изказването му предизвика бурни реакции в парламента. Атакистите и депутатите от ГЕРБ напуснаха залата ядосани, а по-късно лидерът на Атака поиска главният прокурор да се заеме с Хафъзов.

Безсилни сме пред историческите комплекси, обяви ДПС лидерът

Още...

По чий път ще върви той:

Осман Калъч
Калъч е роден през 1920 година в Шумен. Става преподавател в "Нювваб". През 1948 година агентът на ДС Хасан Османов помага Осман Калъч да бъде разкрит и арестуван за създаване и ръководене на резидентура на турските служби в Шумен.
Калъч бил изградил мрежа заедно с четирима ученици от "Нювваб". Съдът в Шумен го осъжда на смърт.
След избора на първия демократичен премиер на Турция Аднан Мендерес отношенията с България се стоплят.
Впоследствие присъдата е заменена на доживотна, а след това на 20 години затвор, от които шпионинът излежава 13 до 1962.
Лежи първо в Шуменския затвор заедно с легендарния турски шпионин Мехмед Фуад, после и в лагера в Белене. 
През 1965 година е разрешено на Калъч и още седем български турци, осъдени за шпионаж, да напуснат България. Те са разменени за български шпионин, заловен в Истанбул 10 години по-рано.

Ахмед Давутоглу
Давутоглу от село Искра е български гражданин, който е лежал по затвори като Нури Адалъ и Ахмед Доган. Иначе външният министър на Турция Ахмет Давутоглу е считан за създател на доктрината за неоосманизма.

Нури Адалъ
Адалъ е роден през 1922 година в село Островец, област Кърджали. Той прекарва 23 години от живота си по затвори и изгнание заради защитата правата на турските граждани по време на комунистическия режим.
През 1989 г. е принудително изгонен от България в Турция. Дълги години работи като секретар в изселническата организация „Балгьоч" в Бурса. Умира през 2004 г. Има парк на негово име в квартал „Гьорюкле" в Бурса.