Решението на парламента да лиши над 2 милиона български граждани в чужбина от правото им да участват в избори е не просто противоконституционно, то е недопустимо посегателство върху правото на глас като основна свобода на гражданите.
Такава позиция изразиха от политическа партия ДОСТ във връзка с промените в изборния кодекс, приети днес от депутатите.    

В изявление, разпространена до медиите, се посочва, че правото на глас на българските граждани е било ограничено със съучастието на ДПС.   

„По-точно ДПС категорично продуцира това посегателство над основна гражданска свобода – правото да избираш, логично следствие от бруталното им противопоставяне предишния ден (четвъртък) на формирането на 32 МИР – чужбина. Т.е. ДПС недвусмислено проявиха неформалния си „танц“ с властта на ГЕРБ и националистите и циничното си двуличие с избирателите.” – заявяват от ДОСТ.

В изявлението се напомня, че предложението за създаване на отделен многомандатен избирателен район за чужбина е отхвърлено с гласовете на ДПС, Патриотичния фронт, ГЕРБ и БСП.

„Българските граждани в чужбина имат нужда от реална грижа, а не от лицемерие, още по-малко от отчуждение и гражданска дискриминация.” – обобщават от ДОСТ, като посочват, че близо двата  милиона наши сънародници зад граница не се избрали доброволно  „съдбата си на гурбетчии”.

„Защото огромна част от тях са прокудени от престъпленията на комунистическия режим, а други - заради икономическа принуда. Това престъпно решение е продукт на арогантното съглашателство на ГЕРБ с националистическите изстъпления през парламентаризма на ПФ, Атака, АБВ и БСП, което е не просто неевропейско и недемократично. Това е ярко доказателство, че в България се имитира демокрация, а споделената с националистите власт е денонсиране на демокрацията в България и на европейското й членство.” – казват още от новосъздадената партия.