Зам.-председателят на ДПС Камен Костадинов предупреди в ефира на „Нова Телевизия", че провокациите на религиозна основа заради няколко процента рейтинг могат да доведат до „пожар" в България. Той призова прокуратурата да се заеме със сблъсъците пред софийската джамия и отрече те да имат общо с новите изказвания на мълчаливия до скоро Ахмед Доган.

Костадинов посочи, че събитията пред „Баня Башъ" са само част от предизборните провокации на „Атака". Той припомни за подобните прояви на националистите пред храм-паметника „Александър Невски", Атон, Батак, както и за срещата на Волен Сидеров и американския посланик Джеймс Уорлик.

За конкретния случай от петък, депутатът обясни, че абсолютно същите активисти на „Атака" са протестирали срещу изграждането на нов молитвен дом в квартал „Малинова долина". Той подчерта, че наистина няма място за молещите се мюсюлмани и затова се налага да се молят на тротоара.

По отношение на пострадалия депутат Деница Гаджева, Костадинов коментира лаконично, че „всеки, който си го търси, си го намира". Той призова прокуратурата да проведе пълно разследване на събитията от петък и, ако се наложи, да се направи нужното за премахване на депутатските имунитети на народните представители, участвали в сблъсъците.

Камен Костадинов беше категоричен, че когато някой политик бърка с мръсни ръце" в интимното пространство на религията заради няколко процента рейтинг, може да последват неконтролируеми процеси. Като пример той посочи „пожарите" в Косово и Босна.

Зам.-председателят на Движението за права и свободи подчерта, че „Атака" търсят някой значим, за да се закачат за него. „ДПС е сериозна политическа сила и имаме сериозни неща за правене", коментира Костадинов.

Междувременно депутатът Юнал Лютфи заяви пред БНР, че ДПС ще сезира европейските институции във връзка със сблъсъците пред софийската джамия, поведението на партията "Атака" и нейния лидер. Според Лютфи, баталните сцени в центъра на София, палежите и свастиките по стените на храмовете показват, че "Атака" е опасна за България.

Парламентарната група на Движението ще предложи на Народното събрание да гласува промени в Наказателния кодекс за по-тежки наказания на тези, които подбуждат към междуетническа и религиозна омраза, допълни Лютви.

Камен Костадинов категорично отрече да има нещо вярно в тезата, че „Атака" и ДПС са „скачени съдове" и всяка използва другата, за да мотивира електората си.

По отношение на процесите вътре в самото движение, Костадинов посочи, че „някои наши бивши колеги" (той избягваше да споменава имената на Касим Дал и Корман Исмаилов - бел.ред) правят същите провокации като Волен Сидеров. По думите му ако отцепниците не са били депутати и не ги е пазела полиция, вероятно са щели да бъдат „изметени" по-грубо от площадите.

Камен Костадинов беше категоричен, че в ДПС няма разцепление и хората около Касим Дал нямат почти никаква подкрепа. По думите му вчерашният бой в студиото на БНР между Волен Сидеров и Корман Исмаилов е бил изгоден и за двамата, тъй като всеки от тях е искал да се издигне в очите на поддръжниците си.

Зам.-председателят на ДПС влезе и в ролята на тълкувател на думите на Ахмед Доган, който предупреди за опасност от повторение на Възродителния процес. Костадинов посочи, че събитията в петък са точно в тази посока, тъй като „Атака" са партньор на управляващите, а ГЕРБ все още не са се разграничили от тях.

Камен Костадинов беше категоричен, че докато съществува ДПС, партията ще бъде гарант за етническата стабилност на България и няма да допусне накърняване на етническия мир заради политически цели.