Депутатът от ДПС Хамид Хамид атакува предложението на ПГ на "Продължаваме промяната" за промени в Изборния кодекс, които предвиждат при гласуване да се попълва декларация пред СИК.

Мотивите на партията са, че първо попълването ще удължи изборния процес, особено в чужбина и в секция няма да могат да гласуват повече от 100 човека, и второ - има конституционен проблем, който въвежда образователен ценз, при условие че не се предлага обучение на български език.

Депутатите пак ще работят извънредно и по Изборния кодекс, и по бюджета

Депутатите пак ще работят извънредно и по Изборния кодекс, и по бюджета

Отпадна парламентарният контрол

"Когато има санкции за нещо - трябват условия за създаване на права, промяната лишава от възможност голяма част от българските граждани да гласуват", смятат от ДПС.

Хамид опроверга депутатът от ПП Стою Стоев с аргумента, че "неграмотното лице не може да бъде освобождавано от задължение". Той поиска ако има вид дискриминация, да остане поне подписът според ГПК.

По време на дебата за промените в позиция Радомир Чолаков от ГЕРБ каза, че не приемат предложението, отново на ПП - за започване на въвеждане и на електронно дистанционно гласуване. За него винаги в България искаме да сме най-модерни, той призова за внимателност, тъй като Владимир Путин го въвел първи, а ние щели да сме втори.

ГЕРБ одобрява да има звено за следене на машинното гласуване.

Божидар Божанков от ПП отговори, че искат старт и експеримент на този процес, а не директно въвеждане. Той цитира социологическо проучване, според което дори по скалата от 0 до 10 - в точка 5 били избирателите на ГЕРБ, които вярвали на машинното гласуване.

Депутатите притеснени да не се отворят чувалите с бюлетини

Депутатите притеснени да не се отворят чувалите с бюлетини

ДБ настоява за създаване на преброителни центрове