Движението за права и свободи отива в отлична кондиция на структурите си на "поредните ненужни парламентарни избори" с цел политическата криза да бъде най-накрая преодоляна в следващото 49-о Народно събрание, като ДПС участва в бъдещото редовно управление. Това бе акцент в думите на председателя на партията Мустафа Карадайъ след заседанието на Националния съвет на формацията.

Националното заседание на партията не се е събирало от 3 години, поне присъствено, заради ковид пандемията. Основните задачи - да бъдат определени критериите за редене на листите, да бъде направена оценка на предишната кампания и да се приеме декларация с решенията на Националния съвет.

"Честит празник" - поздрави в началото в по традиция журналистите председателят на ДПС преди да съобщи решенията на конгреса. А те са следните - в крайна сметка критериите за номиниране и избиране на кандидат депутати остават същите като на предните избори, остава същият и предизборният щаб, съобщи решенията на конгреса Карадайъ. Освен това - очаквано ДПС ще се яви самостоятелно на предстоящия на 2 април вот.

Партията ще прави кампания, характеризираща се с "отговорност и искреност" и няма да сочи с пръст политически врагове и да ги определя като "задължително лоши".

"Структурите на ДПС са в готовност за изборите и се надяваме да получим онзи необходим резултат, за да може това, което не се случи в 48-то Народно събрание, да се случи в 49-то. А именно да преодолеем политическата криза, 49-ят парламента да излъчи редовен кабинет, а Движението за права и свободи да е част от мнозинството, което ще излъчи това правителство", представи амбициите си Карадайъ.

ДПС: 48-ото НС не успя, а президентът ни даде време

ДПС: 48-ото НС не успя, а президентът ни даде време

Политиците се вкопчили в опорните си точки, смята Карадайъ

И призова за "заедност" - основна мантра на ДПС в годините. "Мантрата да се играе на добри и лоши и да се рисува образът на опонента като лошия, ламята, дявола, черния, а от другата страна - аз, добрия, свети Георги, който ще победи ламята, ще победя дявола, ще махна лошите и всичко ще се оправи, по този начин се изграждат митовете, по този начин стават нужни героите спасители", обърна се косвено към "обединението на добрите сили" между "Продължаваме промяната" и "Демократична България".

"Мисля, че ние в България трябва да сме си извлекли нужните уроци, които историята ни даде шанс да ги научим. И от тази гледна точка няма нужда нито от герои спасители, нито от митове, нито от изкуствени разделителни линии и противопоставяния. Напротив - в тази ситуация за пореден път ще кажа, че ако важи максимата, че обединението прави силата, че заедно можем да бъдем по-силни, за да преодолеем кризите, че в заедност можем да гарантираме просперитет за нашата родина, то това би трябвало и за политиците, и за работата в Народното събрание. И обратното - задължителното противопоставяне, разделение в НС, то е разделение в обществото", продължи разсъжданията си той.

Карадайъ даде "много добра" оценка на дейността на служебния кабинет с изричното условие, че това е лично негово мнение, а не обща позиция на партията. "Много добра оценка не за нещо друго, а защото основно задължение на служебния кабинет е да произведе честни, демократични, прозрачни избори. Ние проблем с Бойко Рашков не сме имали. Но мисля, че България има един сериозен проблем от гледна точка на добрите и лошите. И когато на някого му залепим етикета, че е добър, на него му е позволено да нарушава Конституцията, законите на страната, на него му е позволено абсолютно незаконно да нахлува в домовете на хора в неравностойно положение, на него му е позволено, без да му влиза в работата, да изземва избирателни списъци, да изземва дори дейности на други държавни органи", отговори на въпрос на News.bg той.

Лидерът на ДПС отрече и партията му да има конфликт с бившия вече служебен министър на културата Велислав Минеков относно казуса около Народния театър. Дори напротив - били проведени "много добри" срещи с Минеков, който дал идеи за законодателни промени, свързани с областта на културното и архитектурното наследство. "Няма нищо лошо ние като една сериозна политическа партия да се вслушаме в идеите на хора, които опит в различни полета", подчерта той.

Минеков усеща политически натиск заради Народния театър

Минеков усеща политически натиск заради Народния театър

Има достатъчно поводи да уволни директора Васил Василев