Няколко дни преди деня на изборите от Комисията по досиетата оповестиха имената на 275 кандидати за кметове, които са сътрудничили на бившата Държавна сигурност.

Проверени са общо 8144 души, а други 1747 не подлежат на проверка, тъй като са родени след юни 1973 г. и са твърде млади, за да са били агенти, уточняват от комисията.

Сред обявените имена най-много са агентите кандидати за кметове от ДПС - 59, ГЕРБ са с 26, РЗС е „представена" от 20 агенти, Атака - 9, ВМРО-БНД, ВМРО-НИЕ и редица коалиции и инициативни комитети също имат свои представители, но са значително по-малко.

ГЕРБ:

Убедени сме, че трябва да се прави разлика между доносниците и тези, които са работили в интерес на държавата.
Публичната информация и оповестяването на данните от комисията е възможност всеки гражданин да бъде информиран, и възможност да се предотвратят опити бъдещите кметове да бъдат изнудвани с користни цели.

Представителите на БСП са 43-ма, като партията подкрепя и двама независими, които също са сред обявените бивши сътрудници на ДС. Това са независимият кандидат-кмет на Бобов дол Милети Орешарски с псевдонима Заимов. Той е брат на ексминистъра на финансите Пламен Орешарски, бивш шеф е на затвора в Бобов дол, както и на Централния софийски затвор.

В списъка попада и Денчо Бояджиев, който е кандидат-кмет на Разград, както и Петко Арнаудов, който се кандидатира като независим за кмет на Царево за четвърти мандат, но на предишните избори беше издигнат от БСП.

Сред обявените агенти е и столичният кандидат на НДСВ Владимир Каролев - Камен. В списъка е и друг негов съперник в битката за София - Кольо Парамов - Яков, издигнат от "Обединена социалдемокрация".

Прави впечатление, че по-голямата част от агентите са кандидати за постовете в селски кметства, както и че голяма част от агентите на ДС сред кандидатите на ГЕРБ са с турски имена.

Кандидатът на ДПС за кмет на Гърмен Ахмед Башев с псевдоним Манол също е част от обявения от комисията списък.