Дали ще има протести на тютюнопроизводителите или не, отговорът е изцяло в полето на правителството. Това заяви Лютви Местан след заседание на ръководство на ДПС и парламентарната група.

Условията на ДПС са управляващите да изпълнят ангажиментите си и протестиращите и кабинетът да постигнат писмени споразумения за изкупуване на цялата продукция и за националните доплащания.

Алиосман Имамов припомни, че на вчерашната среща в кабинета на финансовия министър Симеон Дянков, в присъствието на земеделския министър Мирослав Найденов и браншовата камара на тютюнопроизводителите, са били обсъдени тези въпроси.

Представителите на изпълнителната власт са се ангажирали да се ускори процедурата по изкупуването на тютюна, да се направи преглед на съмненията за картелни споразумения за цените, да се подготви стратегия за развитие на районите, където се произвежда тютюн, като се намери място и на отрасъла „Тютюнопроизводство."

Сред ангажимента на управляващите е и изплащане на 70 милиона лева по линия на националните доплащания, независимо от изпълнението на бюджета и не за сметка на друг селскостопански сектор, изтъка Местан.

От името на ДПС Лютви Местан изрази одобрение на развитието на казуса БАН и решението за изготвянето на „чист" законопроект.

Помолен да коментира появилата се информация, че Алексей Петров е кандидат за президент Христо Бисеров отговори лаконично: „Не е кандидатура на ДПС."