Обявяване на жертвите на Възродителния процес за герои на българската демокрация и за пионери в най-новата ни демократична история поиска лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в декларация от парламентарната трибуна.

ДПС избра днешния ден, за да почете голямото преселение на българските турци.
Лидерът на партията Мустафа Карадайъ цитира Тодор Живков и мотивите му за изселването на българските турци. От това настъпили икономически последици. Цели региони са обезлюдени, каза Карадайъ.
Той коментира и насилствената смяна на имената и последвалите демонстрации, дали жертви и потушавани с танкове на българската армия.

В декларацията на партията намери място и почетният председател Ахмед Доган, който е лежал в затвора и дава начало на акциите срещу възродителния процес.

Възродителният процес целял подмяна на самоличността според Карадайъ. Той акцентира върху антидемократичността на това събитие. Спазването на правата и свободите е в основа на демокрацията, каза лидерът на партията.

Няма обаче наказани за възродителния процес. Карадайъ настоя за почитане на жертвите на онези събития и те да получат своята историческа оценка.

И днес се нарушавали права - правото на език, смята лидерът на ДПС.

Той настоя за заедност и обеща, че партията щяла да защитава правата на всички български граждани.