ДПС, както каза нашият почетен председател д-р Ахмед Доган, не може да се изгради отново, не може да се подмени. Това заяви съпредседателят на ДПС Мустафа Карадайъ във Велинград, където присъства на отчетно-изборна конференция, съобщават от партийния пресцентър.

По думите му е несъстоятелно ренегати, втора-трета употреба, които сами не могат да изброят партиите, през които са минали, днес да се опитват да се представят като автентични либерали. Те за пореден път се опитвали да осмислят съществуването си, съизмервайки се с ДПС.

ДПС е твърде висока летва, тези хора нямат ръста да я прескочат”, категоричен е Карадайъ, коментирайки новата партия на Лютви Местан – ДОСТ.

Припомняме, че днес Местан събра инициативния комитет, който трябва да учреди партията му. На старта на своята партия Местан обяви, че започва обратното броене за ДПС. Той обяви, че ДОСТ ще бъде радикална, натовска и евросъюзническа партия.

В коментар на тези думи Мустафа Карадайъ отговори, че истината е друга и че ДПС е европейската либерална партия на България. Относно заявката на Местан за пронатовска партия, Карадайъ отбеляза, че страната ни отдавна е член на НАТО и именно ДПС било проправило пътя й към пълноправното членство в НАТО. Това било станало последователно чрез провеждането на национално-отговорна политика през всичките 26 години.

Съпредседателят на ДПС изтъква, че партията е била създадена, за да отстоява основните човешки ценности – правата и свободите на всички български граждани. Движението било доказало своята национална значимост и отговорност, независимо от предизвикателствата на времето и предателствата.

Коментар за партията на Местан направи и друг от съпредседателите на ДПС. Пред журналисти в Кърджали Рушен Риза коментира, че присъствието на 40 души от Кърджалийско на събитието на Местан не било никак обезпокоително. По думите му всеки сам избира посоката. Поддръжниците на Местан били изпрали пътя на разделението и конфронтацията.

По думите на Риза от ДПС винаги са били за единна и положителна политика. Той подчерта, че нямали опасения, че избирателите им ще припознаят ДОСТ като своя партия.

Тъй като сме демократична страна и имаме 400 партии, нямало лошо да станат 401, отбеляза Рушен Риза. Той коментира, че от 26 години се доказват в българската политика като една от най-устойчивите и стабилни партии в България. През годините имало много опити единството да се разруши и ДПС да се разцепи.

Рушен Риза смята, че темата за Турция целенасочено се вкарвала в дневния ред на партиите с препратка към ДПС. Движението обаче винаги е било независима организация и занапред щяло да остане такава. „Нямаме намерение да издигаме стени около нас. Отворени сме за новото, с ясни цели за постигането им”, коментира Риза. Той призна, че не им е лесно, защото представляват малцинствата в държавата, а отстояването на правата и свободите им не било никак лесно.