"Срещу нас стои огромен финансов ресурс и машината на статуквото, която ще реши да пречупи всеки, който е решил да ни последва".

По този начин бившият лидер на ДПС Лютви Местан обясни пред свои последователи защо знае, че няма да му е лесно при учредяване на партията си ДОСТ. Местан събра съмишленици в столичния Гранд хотел София, с които предприе първите стъпки към учредяване на партията.

Той заподозря, че в този отпор ще бъдат включени и специални инструментариуми на държавата, което ще се обяснява с мита за националния предател, който щял да основе протурска партия. Местан отрече този мит, като призова всеки от симпатизантите си на днешното събрание да погледнат кой стои до тях.

Българите в Турция готови да гласуват за Местан?

Българите в Турция готови да гласуват за Местан?

Събрал е подкрепа от тях

"Тук виждам само патриоти, български патриоти", обяви Лютви Местан и представи някои от присъстващите като герои от съпротивата срещу т.нар "Възродителен процес".

"Скъпи приятели, достойни мъже и жени, всички вие бяхте наречени от определени медии на депутат от ДПС с думите "пандисчии и хора, събрани от кол и въже". Някой нарича "от кол и въже" героите на българската свобода", се възмути Местан.

Хората на Местан със съвети към бившата си партия ДПС

Хората на Местан със съвети към бившата си партия ДПС

Били лъгани в ДПС

Още в началото на словото си той поиска да отговори на въпроса - "Сега ли сме прогледнали?". "Виждахме, но си затваряхме очите, правехме компромиси в името на единството. Носим отговорност, че превърнахме единството в самоцел. В своеобразен фетиш", посочи доскорошният лидер на ДПС.

Според него обаче единството е благородна цел само, ако се гради на основата на ценностите и на общия интерес, не на разбирането - "аз съм единствен и ще ме следвате безропотно, независимо дали съм прав или греша". "Точно това се разкри на 17 декември 2015. На тази дата маските паднаха, разкри се и двуличието", се върна към преломния момент от лидерството си в движението Местан.

Той припомни на бъдещите си съпартийци и какво доведе до тук, а именно - "На 25 ноември представих от името на парламентарната група една откровена натовска, евроатлантическа декларация по повод на сваления руски самолет от турските военно въздушни сили. Цялата ПГ ръкопляскаше възторжено. Получих толкова поздравления, някои от тях едва ли не със сълзи на очи. 22 дена тази декларация получаваше само одобрението на ПГ".

"Не моята декларация, а словото на г-н Доган бе стратегическа грешка", отсече Лютви Местан и разкри, че това е ясно дори и на тези, които са останали в ДПС. "В разговори с нас споделят, че не са съгласни с тази реч, но страхът ги е сковал", изтъкна още екслидерът на движението. Той определи речта на Ахмед Доган, като ценностен вододел, разцепил ценностно движението.

ДПС е висока летва за ренегатите на Местан, отговори Карадайъ

ДПС е висока летва за ренегатите на Местан, отговори Карадайъ

ДПС не можело да се подмени

"Доган реши да сведе пронатовската ми позиция до протурска, внуши съмнения за политика на пета или шеста колона и така обслужи проруските настроения в българското общество. Отрече от се верния път, по който ДПС се движеше при моето председателство - пътят на автентичния евроатлантизъм", продължи Местан с коментара за някогашния си лидер и този път пропусна титлата - "почетния председател на ДПС".

Местан обаче е спокоен, защото вярва, че избирателят на ДПС знае, че НАТО не е декларация, нито пък абстракция. "В ДПС осъзнаха грешката си и заради това побързаха да подменят мотива за отстраняването на председателя - бил авторитарен", убеден е Лютви Местан.

"ДПС е изчерпана като модел и за тази партия започва обратното броене", отсече Местан на стартовата линия за новата му партия. Заявката на Местан и хората му е - "истинска, автентична, либерална партия на България в името на огромна, скъпоценна, национална, демократична и патриотична кауза".

"Скъпи приятели, каузата ни е патриотична", се зарече екслидерът на ДПС и определи - "ние сме патриоти на гражданската либерална демокрация, която не изключва, а включва".

Местан обяви, че в ДОСТ ще разчитат не само на гласовете на разочарованите от ДПС, но и на всички останали български граждани, етнически българи, турци, роми, евреи и дори арменци, за които етнорелигиозното различие не е риск за националната сигурност, а е богатството на България.

"Това е партия, която ще обединява, а няма да противопоставя българските граждани. ДОСТ ще бъде радикална, натовска и евросъюзническа партия. Приятел на всички натовски и евросъюзнически държави. ДОСТ вече е регистрирана в сърцата на хиляди български граждани и няма сила, която да я спре", заключи Местан.