Първата крачка към новата партия на бившия лидер на ДПС Лютви Местан - Демократи за отговорност, свобода и толерантност (ДОСТ), вече е факт.

В съботния ден Местан събра бъдещите си съпартийци на първото събрание на Инициативния комитет за учредяване на ДОСТ. Припомняме, името на новата партия в превод от турски език означава - "приятел".

Събранието започна под звуците на националния ни химн, последван от химна на Европа.

Лютви Местан дойде половин час по-рано от обявения начален час, за да може да разговаря с почти всички присъстващи. Минути след него пристигна и съпругата му Ширин Местан.

И днес екслидерът на ДПС бе придружен от последвалите го веднага в новото му начинание четирима депутати от ДПС - Венцислав Каймаканов, Шабанали Дурмуш, Айдоан Али, Мариана Георгиева. Припомняме обаче, че те не са били членове на движението, а влязоха в Народното събрание като представители на Гражданската квота.

"Приятели, нямам никакви илюзии, че ще ни е лесно", бяха първите думи на Лютви Местан в началото на първото събрание на новата му партия.

Според Закона за политическите партии, за да се пристъпи към създаването на нова партия, трябва първо да се събере нейният Инициативен комитет. Изискването за такова събиране са поне 50 членове. Днес Лютви Местан успя да събере като присъстващи около 200 свои симпатизанти.

Задачата на събранието на Инициативния комитет е да приема декларация за учредяване на партията. След това се пристъпва към набиране на 2500 членове, които едва тогава се събират на учредително събрание, на което трябва да присъстват поне 500 от членовете на новата партия. Очаква се това учредително събрание на ДОСТ да бъде в края на месец март.