Евродепутати от ДПС са се обърнали с писмо към двама еврокомисари във връзка с евентуалната забрана български граждани да бъдат допускани на територията на Турция.

Повод за това са появилите се преди две седмици в турски медии информации, че Анкара е забранила на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган и депутата от ДПС Делян Пеевски да влизат в страната. Забраната била заради прокарване на проруска политика. Пеевски тогава коментира, че ако наистина има такава забрана, то тя показва, че защитават българския национален интерес.

Официално потвърждение за издадена забрана няма.

Еврокомисарите са информирали по темата върховния представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност - Федерика Могерини и комисаря по европейска политика за съседство и преговори за разширяване - Йоханес Хан, съобщават от ДПС.

Членовете на европейския парламент са изразили загрижеността си по повод публикациите в медиите, както и от последвалите ги спекулации. Те молят двамата комисари да съдействат, за да бъдат изяснени фактите. Евродепутатите изтъкват, че по-скорошна реакция по случая ще е от взаимен интерес и за Европейския съюз, и за страната-кандидат за присъединяване.