Ясни гаранции, разписани в закона – за тайната на вота и за гражданския контрол върху електронното гласуване иска ДПС, за да подкрепят промяната и въвеждането му.

Винаги сме подкрепяли въвеждането на електронно гласуване, заяви в интервю за БНР депутатът Хамид Хамид.

Той посочи и че ДПС ще подкрепи въвеждането на електронното гласуване, но ще настоява гаранциите да бъдат вписани в Изборния кодекс.

Предстои резултатите от проведения референдум да влязат за разглеждане в парламентарната правна комисия, като това трябва да стане в рамките на този месец, тъй като изтича законово регламентирания срок от 3 месеца след провеждане на национален референдум по въпроса.

Според Хамид тъй като електронното гласуване преминава в онлайн пространството, липсват механизми за контрол.

Като проблем той открои преноса и сигурността на информацията и напомни, че все още няма изработен ясен модел за електронното гласуване.

Хамид Хамид също така заяви, че депутатите от ДПС смятат да продължат да настояват, текстът от Изборния кодекс, който забранява предизборната агитация на език, различен от българския, да отпадне.

Запитан дали допуска провеждането на предсрочни парламентарни избори, Хамид отговори, че при динамичното развитие на политическия процес у нас едни предсрочни избори никога не бива да се изключват от календара на политическия ни живот.