ДПС и Асоциацията на организациите на българските работодатели се договориха за ежемесечни срещи след парламентарните избори на 4 април. Това стана ясно от думите на партийния лидер Мустафа Карадайъ.

Според него това е добра крачка напред в процеса на включване на свободните и активни граждани във вземането на политически решения и контрола на тяхното изпълнение - един от приоритетите на ДПС. Като други той открои Зеленият пакт, дигитализацията и развитието на гражданското общество.

По негови думи, за да се постигне ускореното икономическо развитие на страната, след 5 април има една задължителна предпоставка - възстановяването на нормалността в политиката и на демокрацията, за да се възстанови държавността.

По отношение на зелената енергия Карадайъ заяви, че всички възможни ресурси трябва да си използват за ускореното икономическо развитие.

За трайно законодателство говориха Нинова и АОБР

За трайно законодателство говориха Нинова и АОБР

Лидерът на БСП доволна от качеството на листите на партията

От своя страна Йордан Цонев припомни думите на почетния председател Ахмед Доган, че полюсите в политиката трябва да се обърнат - не администрацията и политиците да диктуват дневния ред, а работодателите и бизнесът. "Бизнесът движи икономиката, работодателите правят работните места и страната и нейното развитие зависят от икономиката, която се движи от бизнеса и работодателите. Това е нашето основно верую. Бизнесът дава посоката, а не администрацията и политиците", подчерта той.

Относно зелената енергия той бе категоричен, че този път България не трябва да върви след света.

Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев изтъкна, че бизнесът и ДПС имат еднакви приоритети на 90% в частта, касаеща икономиката.

Той посочи, че през годините работодателите са срещали сериозна подкрепа в парламента от Движението и е нямало различия. Според него трябват законодателни инициативи, които да подкрепят бизнес средата след изборите.

"ДПС е една от партиите, които най-активно и много помага на българския бизнес. Като идеи сме най-близо един до друг", категоричен бе Домусчиев.

Оценката му беше потвърдена и от социолога Кънчо Стойчев. Той посочи, че в работодателските среди се говори за необходимостта от догонващо развитие.

"Не искаме нашата страна да се управлява от някой, който говори за растеж от 1-2%, защото това ни обрича на изоставане. Трябва да управлява онзи, който се ангажира с растеж от 6 и повече процента", подчерта социологът.

По повод клетвите на някои политически сили, че ще управляват без ДПС, Стойчев изрази недоумение на базата на какви аргументи се отхвърля дадена партия.

По негови думи работодателите имат най-голямо съвпадение именно с ДПС като партия по всички икономически въпроси. Ние сме единни с ДПС в тезата, че на България й е необходимо догонващо развитие, изтъкна той.