Движението за права и свободи не е загубило своята актуалност и не се намира в изолация. Това стана ясно от гостуването на зам.-председателя на ДПС Лютви Местан в сутрешния блок на БиТиВи.

Непрекъснато се твърди, че ДПС е в изолация. Както виждате, всяко едно послание, което идва от ДПС, предизвиква сериозен интерес, заяви той.

Местан оправи силни критики към управляващите, посочвайки, че страната продължава да е в криза и ГЕРБ явно не е в състояние да я изведе от тази ситуация. Изходът от кризата не е по силите на отделна партия. Дори не е по силите и на най-широката коалиция, коментира още Местан.

Той обаче беше категоричен, че ДПС няма политическа цел - връщане във властта. Имаме готовност да поемем отговорност за дебати, които ще оформят приоритети, обясни Местан. Ние завещахме социални системи, които ако ги сравним с европейските, ще се окажат не най-реформираните. Нека това да бъде нашата политическа отговорност, заяви той.

На въпрос защо ГЕРБ не реформира тези системи, зам.-председателят на ДПС отговори, че причината са наближаващите президентски и местни избори. Те няма да проведат тези реформи, защото негативите ще се пишат само на тях, отбеляза Местан.

По думите му трябва да се намери изход от тази много тежка финансово-икономическа криза. ГЕРБ пропуснаха шанса да водят политика по националните приоритети, коментира той.

Провежда се истинска политическа чистка на ДПС кадрите във властта. Найденов се похвали, че е уволнил за един ден почти всички директори, изтъкна още Лютви Местан. Припомняме, в края на миналата година земеделският министър уволни директорите на 28-те областни служби "Земеделие".

По повод предстоящия президентски вот, Лютви Местан посочи, че ДПС вижда в президентските и местните избори политическо събитие, което ще зададе параметрите на управленски формат и може да изведе страната от кризата.

Попитан дали движението би подкрепило кандидат на ГЕРБ за президент, Лютви Местан отговори: На този етап няма предпоставки дори за предположение, че ние бихме могли да имаме обща кандидатура за президент.

Отказвам ДПС в аванс да се пришие към ляв или десен кандидат,
каза още зам.-председателят на ДПС и допълни, че никой не може да ограничава в само две възможности решението  на Движението за права и свободи.