ДПС няма да подкрепи кандидатурата на Меглена Кунева, както и на всеки друг кандидат, защото формулата на това управление е неподходяща. Това обяви пред БНР председателят на парламентарната комисия по труда, социалната политика и демографията Хасан Адемов във връзка с предстоящото гласуване на нов просветен министър.

Той обясни, че от ДПС още в началото на мандата са заявили, че се позиционират в рамките на конструктивната опозиция.

ДПС споделяли и голяма част от аргументите на БСП за вота на недоверие за здравната политика. По думите на Хасан Адемов невъобразимият хаос в тази сфера е станал стандарт. В линия на поведение се превърнало генерирането на безкрайно много идеи. Адемов коментира, че проблемите не само не се решават, но и се задълбочават. Сериозни притеснения създавали предлаганите решения.

Хасан Адемов смята, че създаването на националната здравна карта е неправилен подход. С нея се целяло централизирането на финансов ресурс и постигането на фискални, а не на здравни цели.

Броят на болничните легла в национален мащаб се увеличавал, но се променяла тяхната структура. За София пък се планирало намаляване на броя на джипитата. По този начин драстично ще бъде нарушен достъпът на гражданите до здравна помощ, предупреди Хасан Адемов.

Относно дискусията за промяна в режима на издаване на решенията за неработоспособност и работата на ТЕЛК, той коментира, че най-важното е да се види мястото на човека с увреждания. На този етап имало само една рамка, но реформата била категорично наложителна. Адемов смята, че разделянето на две комисии не решава проблема със социалното включване на хората с увреждания. Хасан Адемов подчерта, че вместо процент загубена работоспособност трябва да се търсят критерии за оценка за остатъчната работоспособност.