БСП и ДПС ще работят заедно за внасяне на вот на недоверие срещу кабинета за сектор здравеопазване. След 30-минутна среща при закрити врата между двете партии червеният лидер Михаил Миков и един от временните водачи на ДПС Мустафа Карадайъ обявиха, че още утре ще излъчат работни групи, които да почнат да пишат мотивите за вота.

Вотът не е заради казуса с ваксините, с ДПС още декември внесохме питане по този въпрос и настояваме утре Петър Москов да дойде и да отговори, обясни Миков.

По темата за ваксините той е възмутен от противоречиво информиране от страна на МЗ. Нужно е разискване в парламента, за да се свали общественото напрежение и истината да излезе наяве, убеден е социалистът.

Карадайъ пък обяви, че вотът на недоверие ще има превантивен характер. Предстоят събития на база направени вече законови промени в здравеопазването и експертите ни са притеснени от очакваните резултати, сподели той.

Миков услужливо разясни за кои събития става въпрос - нова политика за доплащането на пациенти от февруари и разделението на два здравни пакета от април.

До понеделник БДЦ ще каже дали ще участва в първия вот на недоверие срещу кабинета на Бойко Борисов. Темата вече е ясна окончателно - политиките в сферата на здравеопазването.

Инициатор е левицата, а ДПС вече заяви подкрепа към идеята. Червеният лидер Михаил Миков се срещна с ръководството на БДЦ, след което обяви, че е останал доволен от чутото. Споделяме много тревоги, призна той.

Съпредседателката на БДЦ Красимира Ковачка пък допълни, че групата й споделя голяма част от предложенията и мотивите на социалистите. Предстои вътрешно за парламентарната група обсъждане, като до понеделник ще стане ясно ще се бори ли БДЦ за сваляне на кабинета.

Още не е ясно дали БСП ще се срещне и с опозиционната "Атака". Миков уточни, че все пак е поканил на разговор националистите - отговор засега няма.