ДПС не би имало нищо против "Продължаваме промяната" да се присъедини към политическото семейство на АЛДЕ, тъй като следва традицията на плурализъм, а и традицията е, въпреки вътрешните противопоставяния, в групата "Обнови Европа" да се работи за постигането на общи цели на основата на споделени ценности.

ДПС заявява, че няма да пречи ПП да стане член на АЛДЕ, но изразяват редица опасения по отношение и на мотивите на министър-председателя Кирил Петков, и на негови бъдещи и настоящи действия: "Опасяваме се обаче, че мотивите на министър-председателя Кирил Петков са по-скоро вътрешнополитически, отколкото европейски."

Премиерът търси рамо от ДПС за влизане на ПП в АЛДЕ

Премиерът търси рамо от ДПС за влизане на ПП в АЛДЕ

Това стана ясно от коментара пред медии на евродепутата Илхан Кючюк

В разговори с европейски лидери относно намерението на партията му да се присъедини към АЛДЕ той отправя неоснователни обвинения срещу ДПС и използва властовата си позиция, за да задълбочава българските политически различия, заявяват от ДПС, като посочват, че коментарите на Петков от миналата седмица са напълно неуместни и противоречат на духа на Европейския съюз.

Според Движението в тези обвинения има много реторика, но не и конкретика и отразяват продължаващата кампания на партията на Петков, която използва управленското си влияние, за да атакува опонентите си. "Това е злоупотреба с власт и опасна тенденция в една млада демокрация."

От ДПС обвиняват премиера Петков, че използва като оръжие медиите в България и "добронамерените, но дезинформирани международни партньори, за да атакува едно либерално движение, посветено не само на защитата на правата и свободите на всички граждани, включително и на малцинствата в България, но и на тясното стратегическо сближаване с ЕС и НАТО".

ПП и ДПС нямат място в едно европейско семейство, отсече депутатът Искрен Митев

ПП и ДПС нямат място в едно европейско семейство, отсече депутатът Искрен Митев

Той коментира идеята за членство на "Продължаваме промяната" в новата либерална група "Обнови Европа" в ЕП

Също така като притеснително от ДПС посочват "задкулисното влияние на олигарсите върху политическата система и близостта до руския режим на българските социалисти", част от управленската коалиция на Петков.

От ДПС заявяват, че възприемат опитите на Петков да опетни ДПС в рамките на "Обнови Европа" като "предателство към ценностите, които правят плурализма наша сила".

"Потенциалното членство на партията му в АЛДЕ, трябва да стои настрана от всякакви вътрешни противоборства. Мотивите на министър-председателя Петков за присъединяване трябва да се основават на ценностите на либералния интернационализъм. Той не трябва да използва Европейския парламент, за да се прицелва във вътрешнополитическите си опоненти. Сега е моментът, в който либералите трябва да си оказват взаимна подкрепа, а не да уреждат вътрешнополитически сметки."

Преизбраха Илхан Кючюк за съпредседател на АЛДЕ

Преизбраха Илхан Кючюк за съпредседател на АЛДЕ

Партията на Зеленски става член на либералното семейство