ПП и ДПС нямат място в едно европейско семейство. Това заяви депутатът от "Продължаваме промяната" Искрен Митев пред Нова телевизия по повод изказване на премиера Кирил Петков за членство в новата либерална група "Обнови Европа" в Европейския парламент и изключването на ДПС от европейската формация.

"Ако се сформира ново европейско семейство и ние сме част от него, България и "Продължаваме Промяната" ще имат своята дума", каза Митев.

Гръцки евродепутат смени парламентарната си група

Гръцки евродепутат смени парламентарната си група

Йоргос Кирцос се присъедини към "Обнови Европа"

Във връзка с нов проектозакон, предвиждащ 10-процентни бонуси за лица, помогнали в разкриването на данъчни нарушители, той коментира: "Това е един проектозакон. Той е вкаран като част от мерките в борба с инфлацията и справянето с нея. Той е в поска по-висока събираемост на данъците. Идеята е, за да има повече приходи в държавата, българските граждани и фирми да помогнат в събираемостта."

Митев допълни, че "този законопроект трябва да се изчисти в детайли, защото има много рискове". По думите му обаче на по време на тристранния съвет, проведен в понеделник, фирмите и асоциациите са подкрепили този законопроект. "Вярваме, че всички в обществеността виждат ползите от това да има по-голяма събираемост", заяви Митев.

Има няколко условия към законопроекта. Едно от тях е да се осигури анонимност на лицата, подали сигнал. Друго е минималният праг от укрити данъци при подаване на сигнал да е 3000 лева, а трето са санкциите, които ще се прилагат при злоупотреби и подаване на фалшиви сигнали, посочи той.

Премиерът търси рамо от ДПС за влизане на ПП в АЛДЕ

Премиерът търси рамо от ДПС за влизане на ПП в АЛДЕ

Това стана ясно от коментара пред медии на евродепутата Илхан Кючюк

"При 3 сигнала, които излязат без резултат - ще бъдете санкционирани", каза Митев във връзка с една от идеите. "Има обсъждане един месец след като постъпят тези несъбрани до този момент данъци - 10% от тях ще бъдат плащани от НАП човекът, подал сигнал", допълни той.

По думите му, ако законопроектът бъде одобрен и влезе в сила, се очаква въздействието му върху държавния бюджет да е със стотици милиони.