След края на първите разговори за съставяне на правителство от 49-то НС с първия мандат и кандидат за премиер Мария Габриел от ГЕРБ не дадоха допълнителен коментар. Първата среща бе с Движението за права и свободи и в публичната част бяха потвърдени общите приоритети и цели, включително и смяна на главния прокурор Иван Гешев.

След срещата пред очакващите го журналисти депутатът Йордан Цонев по същество преповтори същото, което каза и в откритата за медиите част, в това число и волята за дълбока съдебна реформа и смяната на настоящия главен прокурор Иван Гешев.

Изказа и одобрението си от номинацията на Габриел - в настоящия момент е добре да има жена на премиерския пост.

анкета

Нужни ли са нови избори?

Виж резултати

Не, трябва партиите да съставят правителство 38.4%

Не, да остане служебното правителство 11.9%

Да, този парламент не може да излъчи кабинет 26.4%

Да изчакат до местните избори 7.0%

Избори до дупка 16.2%

"Оптимисти сме по отношение на номинацията, в това число и казахме на г-жа Габриел, че на България й отива жена министър-председател на редовен кабинет в трудни времена, защото ние в ДПС, когато имаме да решаваме трудни задачи, се обръщаме към жените. Оптимисти сме и по отношение на подхода - че се води вече истински диалог в парламента, за което ние настояваме от много време."

От думите на Цонев обаче се разбра, че на срещата са обсъждани общи теми, а форматът на кабинета, ако има подкрепа за него, както и персоналният състав ще бъдат предмет на "лидерска среща, която да определи лидерът на парламентарната група, която има мандата (т.е. Бойко Борисов - бел.ред.)", отговори на въпрос на News.bg народният представител от ДПС.

Приоритетите на ГЕРБ и ДПС се припокриха и заедно ще свалят Гешев

Приоритетите на ГЕРБ и ДПС се припокриха и заедно ще свалят Гешев

Мария Габриел припомни ползотворната съвместна работа с представителите на ДПС