Местните избори 2011 са вторите най-успешни местни избори за ДПС след демократичните промени в България. Така зам.-председателят на Централно оперативно бюро Рушен Риза определи резултатите от местните.

Той отчете и тежката анти-ДПС кампания, която, по думите му, е съпътствала изборния процес, както и полицейщината и опитите за сплашване на избирателите, тежкото социално положение на хората в малките общини, огромния ръст на безработицата и факта, че на национално ниво ДПС е в опозиция.

Гласовете, които получава партията в национален мащаб са над 320 000, избрани са 34 кметове на общини, плюс трима коалиционни кметове, броят на общинските съветници от ДПС е 753, а кметовете на кметства от ДПС са 615.

В анализа си Риза отчете като слаби резултатите в общините Дулово, Главиница и Ветово, но като положителен резултат на разширяване на представителството на партията бяха отчетени изборните резултати в общини като Мадан, Рудозем, Лъки, Борован и Хайредин.

Лидерът на партията Ахмед Доган подчерта, че за ДПС основен политически приоритет остава отстояването на гражданските права и свободи, които, според него, бяха грубо потъпкани по недопустим за една демократична страна начин от управляващата партия в изборния процес.

Доган заяви, че негативните явления като купуване на гласове и цели изборни секции, изборните манипулации и пряката намеса на полицията било чрез манипулиране на избирателните списъци или с активното участие в изборния ден са определили тези избори като най-компрометиращите демократичните принципи и методите на управляващата партия за последните 20 години.

Той даде добра оценка на представянето на партията в местния вот, още повече в тежките условия за ДПС, в които, както рой се изрази, „цялата държавна машина работеше срещу кандидатите и актива на движението".

Ахмед Доган призова членовете на централния съвет и областните и общински ръководства да продължат със задълбочения анализ на знаците, които дават избирателите към ДПС, за да започне подготовката на партията за предстоящите парламентарни избори.

Зам.-председателят Лютви Местан от своя страна определи изборите като успешни за ДПС, като отчитайки необходимостта от актуализиране на посланията на партията и задълбочения прочит на посланията на избирателите, отчете, че имунната система на ДПС е достатъчно здрава.

Заседанието на централния съвет на ДПС изслуша анализите на изборните резултати и от областните председатели на ДПС.

В края на заседанието бе прието сведение информацията за подадените оставки от областния председател на София-град Тимур Халилов и общинския председател на ДПС Варна Янко Станев, който преди две седмици беше отстранен от председателския пост по решение на ЦОБ на ДПС.