ПГ на ДПС сигнализира, че депутатът и зам.-председател на партията Станислав Анастасов е получил заплаха от премиера Кирил Петков по миналия петък - по време на блиц контрол в парламента, когато, за да отговарят на въпроси, са били поканени министър-председателят и представители на Министерски съвет. Заплахата била свързана с обвинения за строежа на "Южен поток", а Анастасов бил заплашен, че ще бъде "оправен" с Джеймс О"Брайън, ръководител на службите за санкции на Държавния департамент на САЩ, с ранг на посланик. Новината съобщиха лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ и самият Анастасов на трибунка в НС.

"Миналата седмица, когато премиерът Кирил Пеков обяви пред медиите неистини, свързани с ДПС относно "Южен поток" и "Турски поток" - имахме въпроси към него, на които той не отговори. Въпросът е "На какво основание прави внушения, които не се основават на факти?". Тогава казахме, че ще внесем предложение за създаване на временна анкетна комисия, която да разгледа всички факти и обстоятелства за твърденията на премиера за всичко, което се е случвало около т.нар. "потоци", каза Карадайъ. Той обяви, че днес ПГ на ДПС са внесли искане за създаване на Временна анкетна комисия по казуса с "Южен поток".

Кирил Петков под кръстосан обстрел след реплика за „Руски поток“

Кирил Петков под кръстосан обстрел след реплика за „Руски поток“

Жечо Станков от ГЕРБ репликира обаче, че нямало как да е така

Лидерът на ДПС продължи историята: "Премиерът не отговори на поставените въпроси, когато заявихме, че ще внесем това предложение. На излизане от залата не му издържаха нервите и отправи заплахи към ДПС през Станислав Анастасов, замесвайки името на Джеймс О"Брайън, ръководител на службите за санкции на Държавния департамент на САЩ".

Стана ясно още, че ДПС са изпратили писмо до О"Брайън, с което са го уведомили кой и как ползва неговото име и то чрез заплахи на политически опоненти. "ДПС така ще реагира на всяка лъжа на кръга "Капитал" на Иво Прокопиев и неговите проксита, включително и на последните внушения, прочетени последните дни (б.а. в изданията). По думите на Карадайъ "това са внушения". Той добави, че ще се предприемат днес или утре мерки, когато има публична официална информация.

Анастасов разказа за заплахата на Кирил Петков: Последния парламентарен блиц контрол в петък преди два седмици, минавайки покрай кошарата с представителите на МС, Петков го привикал със знак, но той застанал на дистанция 1.5 м., тъй като не искал да му се говори на ушенце. Казал му: "Аз вас ще ви оправя! Джеймс О"Брайън е човекът. До три седмици очаквайте новини". По думите на зам.-председателя на ДПС - имало и свидетели, негови колеги.

Припомняме, на 12 май премиерът Кирил Петков разпореди проверка на всички аспекти на "Южен поток" . Причината затова е , че САЩ виждат корупцията като основен инструмент за влияние на Владимир Путин в региона и в Европа.

"Балкански поток" е изграден като разклонение на "Турски поток" за доставка на газ за България, Унгария и Сърбия, с перспектива да стигне до разпределителен център в Баумгартен, Австрия.

САЩ все още може да наложат санкции на балканския брат на "Северен  поток"

САЩ все още може да наложат санкции на балканския брат на "Северен поток"

Това не е просто поредният епизод за руската корупция на българските корпоративни и правителствени агенции

Същевременно, сагата по отношение на заплахи от САЩ към ДПС има своята предистория. Още миналата година след обявяването на санкциите по закона "Магнитски", Държавният департамент на САЩ обяви втори пакет санкции, в който също е включен Пеевски - вече с наложена санкции с ограничение за влизане и пребиваване в САЩ.

Пеевски отхвърли като тенденциозни наложените му санкции и се закани да търси правата си по съдебен път.

До този момент български граждани с наложени санкции от САЩ са: Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков, Александър Манолев, Петър Харалампиев и Красимир Томов. Наложени са ограничителни мерки и срещу 64 фирми и организации, свързани тях. Сред тях са "Евробет", "Национална Лотария", фондация "Тракия" и партията "Българско лято", свързани с Божков, и "ИНТРЪСТ" и свързаните с нея фирми на Пеевски.