ДПС питат защо ще се строи жп линия Волуяк - Драгоман без одобрение на Европейската комисия.

Питането е внесено до министър-председателя Кирил Петков относно решение на Министерски съвет, с което е разрешено на Министерство на транспорта и съобщенията и Национална компания "Железопътна инфраструктура" да подпишат договор за финансиране на проект "Модернизация на жп линия София - Драгоман - сребърна граница, жп участък Волуяк - Драгоман - фаза 1", с отпусната финансова помощ в размер на 166,2 млн. лева, осигурени от Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020.

Отпускат 304 млн. лева за жп линията от Волуяк до Драгоман за фаза 1

Отпускат 304 млн. лева за жп линията от Волуяк до Драгоман за фаза 1

Европейски средства са приблизително 255 млн. лева.

С питането се поставят въпроси на какво основание Министерският съвет е разпоредил да бъде подписан този договор, при положение, че проектът все още не е одобрен от Европейската комисия, дали тези действия на правителството са съобразени с правилата за разходване на европейски средства, както и ще бъде ли спрян проектът до получаване на съответното разрешение от европейските институции.

В прессъобщение от ДПС изрично уточняват, че нито ДПС, нито нейни народни представители имат каквото и да било отношение към този договор. Те определят медийни публикации за интерес като недопустими манипулации и лъжи, които явно целят да отклонят общественото внимание от поредното незаконосъобразно действие на управляващите, водещо до злоупотреба с европейски средства.

Питането е внесено от председателя на ДПС и на Парламентарната група на ДПС в 47-ото Народно събрание Мустафа Карадайъ съвместно с колегите си народни представители Делян Пеевски, Халил Летифов и Станислав Анастасов.