РЗС излязоха с шокираща, по думите им, информация за имотите на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов.

От партията на Яне Янев са открили общо шест недвижими имота с неясен произход. По техни данни вицепремиерът притежава общо 9 имота на пазарна стойност над 1 млн. лв.

Някои от тях са му били подарени от фирма от кръговете на ДПС.

Янев: Явно има финансова коалиция ДПС - ГЕРБ.
Още...

От партията посочиха, че той се сдобил с 4 апартамента и два гаража, като единият апартамент е на името на съпругата му Десислава, другият на дъщеря му Гергана, а два са семейна собственост.

В декларация, подадена в Сметната палата, апартаментите на жена му и дъщеря му са посочени с нулева стойност.

Другите два апартамента и двата гаража се намират в столичния квартал „Изток" и са с обща стойност на придобиване 239 080 лева. Общата им квадратура е 228 квадратни метра.

Средната цена по изчисления на РЗС на квадратен метър излиза около 600 евро. През 2008г. подобни цени няма дори и в най-непрестижните квартали на София, изтъкнаха от РЗС.

Квартал „Изток" е дипломатически квартал с двойно по-високи пазарни цени на имотите. Не е ясно защо министър Цветанов тогава е посочил по-ниска пазарна стойност на апартаментите.

Апартаментите на жена и дъщеря му са с обща квадратура 131 кв. метра.
От РЗС изчислиха, че те са на стойност около 170 000 лева, ако се приеме, че цената на един квадратен метър е 600 евро като на предишните два имота.

Семейство Цветанови са придобили незнайно как шестте недвижими имота в София през 2007 и 2008г. с обща площ 358 квадратна метра на обща стойност над 462 000 лева.

Освен това в декларация пред Сметната палата от 18 август миналата година Цветанов е посочил, че има четири влога в лева и валута на обща стойност 102 950 лева.

От РЗС обобщиха, че благосъстоянието на семейство Цветанови за около една година се е увеличило с 565 000 лева.

Цветанов изряден пред Сметната палата.
                                  Още...

Това по никакъв начин не може да се обясни със скромната му заплата на държавен чиновник от средно ниво в МВР, нито в последствие с доходите му на зам.-кмет на София, още по-малко като лидер на извънпарламентарната по това време партия, работещ на обществени начала, т.е. без заплата, посочиха от РЗС.

От там изтъкнаха, че родителите на Цветанов и тези на съпругата му са преселници от провинцията преди 1989 година, със скромни кариери по Тодорживково време.
Те не разполагат с реституирани имоти в София, а единствено с по един малък апартамент, какъвто е било допустимо да придобиват гражданите по време на „социализма".

 Анализ на документи, събрани от РЗС, посочва че семейство Цветанови не развиват бизнес и не са извършили търговска дейност.

Нещо повече, видно от справката на Агенцията по вписванията 20 г. назад, считано от днешна дата семейство Цветанови не са продавали, а само са придобивали.

Според партията не е ясно по какъв законен начин семейство на средни чиновници е придобило четири апартамента и два гаража.

Проверка в имотния регистър показва, че на името на Цветанов има няколко недвижими имота. Те са му прехвърлени от фирма "Ти Ви Би" ООД със седалище в Димитровград. Дружеството е част от конгломерат с други две фирми - едната от които строителна, а другата туристическа.

От РЗС посочиха, че управителят и собственик на строителната фирма в конгломерата е Тодор Иванов Бояджиев, който е сътрудник на Ревин Аталай - син на политика от ДПС Рамадан Аталай в дружеството Балкангаз ООД. 
Чрез дружеството Бояджиев контролира компанията за пътнически превози "Юнион Ивкони", която е знакова в обръчите от фирми на ДПС.

Лидерът на РЗС Яне Янев се изявява като политически адвокат на човек от организираната престъпност. Така коментира обвиненията срещу себе си вътрешният министър Цветан Цветанов.
Не вярвам да смятате, че Яне Янев, още по-малко Алексей Петров, ще застанат публично и ще кажат: вътрешният министър Цветанов е един добър и достоен министър, коментира още той.

Според Цветанов действията на Янев и Петров са „една нормална защитна реакция."
„Но нали не си представяте, че аз трябва да отговарям на всеки един, който е задържан", попита вътрешният министър.

В имотна справка на Цветанов от Агенцията по вписвания е отбелязана покупка на апартамент 80 кв. метра, апартамент 113 кв. м. и два гаража по 17 кв. м. - всички в жк „Изток" и част от дворно място с площ 2 720 кв. м. също в „Изток".
Покупката на имотите е направена от „КВБ Бояджиев и СИЕ" СД.

Двата апартамента и двата гаража са посочени в имотната декларация пред Сметната палата от август 2009г. Земята обаче не е декларирана.
Променено е и действителното име на фирмата продавач, подчертаха от РЗС. Според тях става въпрос за фирмата "Ти Ви Би" ООД.

От РЗС питат  какъв е произходът на средствата, с които са закупени имотите в квартал „Изток", които възлизат на стойност по пазарна оценка над 1 милион лева.
Каква е причината тези имоти да са придобити и декларирани на цени в пъти по-ниски от пазарната цена, а някои от тях на нулева стойност.
По каква причина "Ти Ви Би" ООД е продало или по-скоро подарило според РЗС имотите на Цветанов и защо той придобива имоти от обръчите от фирми на ДПС, след като ГЕРБ обявява партията за главният си политически враг.

В пресцентъра на РЗП беше излъчен репортаж на Канал 3, в който министър Цветанов през февруари тази година, малко след ареста на Алексей Петров, заявява, че семейството му притежава само 4 апартамента, прехвърлени на него от съпругата му и родителите им.

Едно от жилищата според вътрешния министър е било ново строителство, купено със средства от банков кредит, който той възнамерявал да погаси като продаде стария си семеен апартамент.

В интервюто Цветанов посочва още, че цялото му имотно състояние е декларирано пред Сметната палата още докато заемал поста заместник-кмет.

Припомняме, че в първата си декларация като вицепремиер и министър на вътрешните работи през 2009г. Цветан Цветанов декларира собственост върху 6 апартамента в София, като в три от тях е съсобственик със съпругата си Десислава, а два от апартаментите са с гараж.
Други два апартамента принадлежат само на Цветанов.

На следващата година Сметната палата публикува информация, че той има ипотека в размер на 440 000 лв, която е била използване за финансиране на предизборната кампания на ГЕРБ.

Цветанов е имал на влог 5140 лв. от заплати. Освен това силовият министър е взел и около 50 000 лв. от трудови правоотношения, извън тези за заеманата длъжност, както и от наем или друго възмездно предоставяне за ползване на права или имущество.

Деветте имота на Цветанови:

  1. Апартамент от УПИ с идеални част в София, площ 80 кв. м, придобит 2008г. за 89 600 лв. на името на Цветан и Десислава Цветанови; (в кв. Изток)
  2. Гараж, София, площ 17 кв. м., придобит 2008г., на стойност 19 040 лева, на името на Цветан и Десислава Цветанови; (в кв. Изток)
  3. Апартамент от УПИ с идеални част в София с площ 113 кв. метра, придобит 2008г. за цена 127 320 лева на името на Цветан и Десислава Цветанови; (в кв. Изток)
  4. Гараж, София, площ 17 кв. метра, придобит 2008г. на стойност 19 040 лева, на името на Цветан и Десислава Цветанови; (в кв. Изток)
  5. Апартамент, София - 85 кв. метра, придобит 1991г. цена на придобиване 0 лева, на името на Цветан Цветанов;
  6. Апартамент София - 68 кв. метра площ, придобит 2007г., на името на Десислава Цветанова, цена на придобиване 0 лева;
  7. Апартамент София - 63 кв. метра, придобит 2008 г,. на името на Гергана Цветанова, цена на придобиване 0 лева;
  8. Апартамент София - 66 кв. метра, придобит 1998г., на името на Цветан Цветанов, цена на придобиване 0 лева;
  9. Къща с двор, село Шума, община Годеч, площ 994 кв. метра, придобита 2008г, на името на Цветан Цветанов, цена на придобиване 0 лева.