От ДПС заявяваме, че няма да подкрепим правителство с втория мандат, излъчено от ПП-ДБ. С такова изявление само час след извънредния брифинг на преговорния екип на ГЕРБ излиза председателят на ДПС Делян Пеевски.

Според Пеевски правителство е невъзможно без подкрепата на ГЕРБ-СДС, а ако президентът Румен Радев "прецени и връчи третия мандат на Движението за права и свободи, ние ще го върнем, защото не приемаме да се търси мнозинство с антинатовски и антиевропейски партии като "Възраждане", с които сме идеологически и морално несъвместими.

Затова и според Пеевски страната се нуждае от максимално скорошни предсрочни парламентари избори, след които България да има евроатлантическо мнозинство и правителство.

ГЕРБ: Всичко свърши - отиваме на избори

ГЕРБ: Всичко свърши - отиваме на избори

Габриел се оттегля като кандидат-премиер, ГЕРБ няма да преговаря за кабинет с 2-ри мандат

В прессъобщението се припомня и че до последно ДПС са подкрепили усилията да се сформира кабинет с мандата на ГЕРБ-СДС в рамките на това Народно събрание. Заявявате се и че са участвали в разговорите по споразумението там, където е трябвало да се договорят принципите за решенията, които се взимат с квалифицирано мнозинство. И днес Делян Пеевски заявява, че текстовете са били изработени от него и Кирил Петков и са получили пълно съгласие от страна на ГЕРБ-СДС.

Пеевски също така заявява, че е научил от преговорния екип на ГЕРБ-СДС, че ПП-ДБ са продължили с условията и претенциите, които са несъразмерни на тежестта им в парламента.

Кризата е факт, но все още не дълбаем дъното

Кризата е факт, но все още не дълбаем дъното

Много е възможно предстоящите девет месеца да са по-трудни и по-напрегнати от изминалите

Делян Пеевски благодари на колегите, с които за тези 9 месеца са направили възможно властта да се върне в парламента, да се направят промените в Конституцията и да се утвърди евроатлантическата позиция на България.