Централният съвет на ДПС излиза с решение за твърд курс за прогонване на националистите от управлението.

Това стана ясно на брифинг на партията в почивката на заседанието на Централния съвет на ДПС, което продължава и в момента.

В ДПС си спомниха за Тодор Живков покрай патриотите

В ДПС си спомниха за Тодор Живков покрай патриотите

Депутатите напуснаха залата

Коалицията е вредна за страната, защото създава условия за разрушаване единството на нацията, тя е удар върху европейското лице на страната и слага петно върху председателството, обобщи направения анализ лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

По думите му коалиционното управление представлява легитимация на расистки и фашистки елементи, а направеният анализ на резултатите от проведените предсрочни парламентарни избори показва, според ДПС, че не се налага участието на националистите във властта.

Затова и Централният съвет на ДПС възлага на всички структури на движението - от представителите в местната власт до депутатите и евродепутатите "действия към отстраняване на националистите от властта" и "политика на демонтаж на коалицията с националистическите партии".

В това число, по думите на Карадайъ: "Да използват всички позволени демократични, политически и парламентарни средства, включително и вотове на недоверие към правителството."

В този смисъл Мустафа Карадайъ потвърди, че ДПС най-вероятно ще подкрепи един вот на недоверие срещу третото правителство на Бойко Борисов, какъвто БСП обяви миналата седмица. Още вчера депутатът от ДПС Йордан Цонев даде такава заявка.

И шефът на АЛДЕ Баален пита за националистите в управлението

И шефът на АЛДЕ Баален пита за националистите в управлението

ДПС доведе в парламента председателя на АЛДЕ Ханс Ван Баален

Мустафа Карадайъ коментира още, че националистите в управлението представляват "шамар върху демократичното лице на България" и ДПС са длъжни да защитят демокрацията и европейските ценности в името на всички български граждани.

"Демокрацията е заплашена. Омразата в действие и агресията са на власт", заяви Мустафа Карадайъ.

По въпроса за цялата коалиция той коментира, че на практика се вижда, че ГЕРБ подражават на националистите. "Загробването на ГЕРБ не е наш проблем, но те загробват държавата", категорично заяви Карадайъ. По думите му ГЕРБ налагат своите двойни стандарти за морал и в политиката.

Патриотите стигали тъмното дъно на парламентаризма

Патриотите стигали тъмното дъно на парламентаризма

БСП иска оставката на Валентин Касабов

"Преформатирането е задължително и неизбежно", отсече Мустафа Карадайъ, допълвайки, че не е задължително, но това може да стане и с предсрочни избори.

По думите му Европредседателството не може да бъде алиби за която и да е власт, още повече за власт с участието на националисти.