"ДПС няма навика да се взима на сериозно и да се възгордява от един или друг изборен резултат". Това обяви лидерът на движението Лютви Местан на пресконференция, след днешното заседание на Централното оперативно бюро (ЦОБ) на партията, но и след окончателната победа на ДПС след оспорваните избори в Сърница.

„За нас най-важното е, че родопчанинът от Сърница гласува достойно и отстоя на натиска", разчете вота Местан и каза: „Още веднъж да направя поклон пред избиратели в Сърница и съседните общини".

Лидерът на ДПС си представи и как резултатът в Сърница е можело да бъде представен не само като лакмус, но и като модел как един съюз ще спечели изборите, ще изтръгне ДПС и от местната власт и т.н. „Слава Богу, такива заглавия не четем, защото резултатът се оказа изненадващ за опонентите", напомни Лютви Местан.


От думите му стана ясно, че ДПС се е разсърдило на ГЕРБ. Макар и след окончателните резултати от балотажа в Сърница и победата на ДПС в най-новата община у нас, от движението настояха да получат извинение и дори поставиха срок това да стане още днес.

Обект на възмущението на третите по сила в парламента са думи на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов на събрание в Сърница и по-късно в ефира на БНТ. С тях Цветанов обяснява как кандидатът за кмет на движението Неби Бозов е обвинил опонента си от ГЕРБ Мустафа Аликанов, че е „продал вярата си и е станал гяур".

„Искам да изразя категоричното възмущение на стотици, хиляди членове и симпатизанти на ДПС от абсолютната груба провокативна лъжа, която в петък чухме от устата на Цветан Цветанов. На събранието в Сърница той обвини с клеветническа лъжа ДПС, че е нарекло Мустафа Аликанов - друговерец", отсече Лютви Местан и обясни, че нарочно използва синоним на казаната дума, тъй като „гяур" е толкова грозна, че не може да си позволи да я каже.

„Не е възможно някой в ДПС да нарече „друговерец" когото и да е. Това е груба намеса в съкровенността ни", убедено заяви лидерът на партията и посочи, че от движението са готов да направят компромис и да прости всички манипулации в изборните секции, всички лъжи, всички персонални обиди към него самия, до които са прибегнали Цветан Цветанов и Радан Кънев на последната среща.

„Тази клевета няма да му я простим, защото засяга съкровенността ни", се зарече Местан и отново призова за извинение от страна на зам.-председателя на ГЕРБ.