Парламентарната група на ДПС няма да подкрепи предложената структурна и персонална промяна в кабинета за вицепремиер за еврофондовете. Това заяви заместник-председателят на движението Лютви Местан, цитиран от БиТиВи.

Според него тези проекторешения поставят много важен въпрос за приемствеността в политиката, за хигиената във взаимоотношенията "управляващи-опозиция" и взаимоотношенията "предишни - сегашни управляващи".

Местан припомни, че в кабинета на Тройната коалиция е имало вицепремиер, който да отговаря за координацията, контрола и комуникацията на всички процеси, свързани с усвояването на евросредствата.

Това беше правилно решение, но то беше принесено в жертва на идеологемата "това го направиха тези от Тройната коалиция". Сега, когато емоциите от вота са малко поохладнели, се предлага същото решение, което беше отхвърлено като вредно за страната, допълни Местан.

Според него вносителите на сегашните предложения дължат обяснение поне за това дали са съзнали своята грешка, като са премахнали от структурата на Министерския съвет фигурата на нарочен министър, който да отговаря за еврофондовете.

ДПС не подкрепя и предложението държавните служители сами да плащат здравните си осигуровки.

Алиосман Имамов заяви, че според движението това е продължение на политиката на управляващите да прехвърлят тежестта на кризата върху определени социални слоеве. Той каза, че с приемането на бюджета е заложено увеличение на осигурителното бреме и данъчната тежест за земеделци, занаятчии, както и за средния и дребния бизнес.

Централното оперативно бюро е обсъдило и темата за импийчмънт на президента. Според ДПС няма конституционни и законови основания за подкрепа на такова искане.

Въпросът не трябва да се политизира, при позицията ни в тази ситуация трябва да ни води стабилността на държавата, коментира Христо Бисеров. Той отбеляза, че конфликт между институциите в лицето на президента, изпълнителната и законодателната власт е вреден за държавата.