С остра декларация парламентарната група на ДПС реагира на приет текст от гласувания вчера на второ четене актуализиран бюджет за 2010 година.

Става въпрос за 116-те млн. лева подпомагане на тютюнопроизводителите за реколта 2009 година.

В приетия текст се казва: „за премиране на тютюнопроизводителите за произведен и изкупен тютюн реколта 2009 г. - до 116 млн. лв."

От ДПС определят формулировката като подвеждаща и некоректна.

В този текст липсват две важни условия, заяви Алиосман Имамов от парламентарната трибуна.

Колкто точно пари ще бъдат изплатени на тютюнопроизводителите и кога ще бъдат изплатени тези пари.

Думичката „до", която е записана пред обещаните милиони в цитирания текст от бюджета, не е само безобиден граматически израз.

Тази думичка означава, че няма никакви гаранции за това, колко лева ще получат отделните тютюнопроизводители за произведената от тях реколта.

Тази помощ може да бъде нула, 50 стотинки, един лев, два лева, изобщо пълна неяснота, се казва в декларацията на ДПС.

Според хората на Доган думичката „до" осигурява на управляващите неограничена свобода да определят точния размер на обещаната помощ и да продължат да се отнасят към производителите на тютюн с обидно пренебрежение, третирайки ги като просяци молещи милостиня, като не оценяват обществената и националната значимост на техния производителен труд.

По думите на Имамов, нежеланието да се дадат повече гаранции за изплащането на обещаните помощи може да се дължи на различни причини - на намерения за пазарлъци, икономически и политически рекет или на далеч по-тежки и тревожни очаквания - какво ще се случи с бюджета и икономиката до края на годината.

В края на декларацията си ДПС припомня, че търсеният по целия свят български ориенталски тютюн вирее и по южните склонове на Родопа планина - някъде около Ксанти, Гюмюрджина, Кавала, Драма.

„Нашата съседка Гърция със сигурност няма намерение да ликвидира този печеливш отрасъл въпреки бушуващата криза.

Поне дотогава, докато в света има пушачи. Ако някой си мисли че пушачите ще изчезнат за година, две, той просто греши.

Неотдавна българския парламент също даде своя принос в оцеляването на пушачите в България", завършва декларацията на ДПС.