ДПС спасява банките от фалит. Партията предлага Закон за банковата несъстоятелност. С него се цели да се осигурят ефективни механизми за попълване на масата на несъстоятелността на банка, обявена в несъстоятелност, и да се противодейства на схеми за вторичното разграбване на активите, закупени пряко или непряко с пари с такъв произход.

Предлаганите промени включват: забрана за квесторите, временните синдици и синдиците да заличават обезпечения, учредени в полза на банката в несъстоятелност; въвеждане на относителна недействителност на всяка сделка за прехвърляне на вземане с произход от банка, обявена в несъстоятелност, когато вземането е прехвърлено без реална насрещна престация и увеличаване на срока за предявяване на отменителните искове по несъстоятелност.

Българската банкова система достига 10-годишен връх

Българската банкова система достига 10-годишен връх

Предизвикателство пред сектора остават "лоши кредити" и въвеждането на нови регулации

Законопроектът предвижда също обявяването за нищожни на всички заличавания на учредени обезпечения, извършени в периода от поставянето на банката под особен надзор до започване на осребряването нейното имущество, както и недействителност на сделки, имащи за предмет прехвърляне на дялове или акции, извършени от длъжници на банка след поставянето й под специален надзор.

Йордан Цонев от ДПС посочи, че е имало шанс да се спаси КТБ. Казусът не е приключил, изтъкна той. Случаят с КТБ щял да се нищи още дълго време. Бавенето също има цена, обясни Цонев и поиска подкрепата на ГЕРБ за законопроекта. Това е грабежът на века, осъществен от мажоритарния собственик, отчете депутатът от ДПС.

Това, което е станало в КТБ е криминален случай, подчерта социалистът Румен Гечев. Той настоя депутатите да не се правят на "ни лук ял, ни лук мирисал". Кой крив кой прав трябва да установи българският съд, настоя червеният депутат. Кой краде знае целият български народ, по мнението му.

Още закони за КТБ готви ДПС

Още закони за КТБ готви ДПС

Основните текстове ще важат за всички банки от този момент нататък.

Цонев не се даде. Според него ако се приемат предложенията на ДПС ще се върнат заграбени пари от банката. И един лев да се върне, си струва, и пет лева да бъдат върнати, пет пъти си струва, отчете той.

Този проблем струва скъпо, включи се и Данаил Кирилов от ГЕРБ. Съпартиецът му Спас Гърневски захапа Гечев, настоявайки да се засрами. Вие сте академик по фалиране на банки, захапа го той. Проектът мина на първо четене с 98 гласа За,10 против,37 въздържал се.