ДПС почете днешния международен ден на майчиния език.

"Живите езици в света са между 6000-7000. Езиковото многообразие е духовно богатство", това заяви Ерол Мехмед в декларация от името на ПГ.

По думите му е абсурдно забраната на език в Европа. От ДПС са недоволни, че се забранява в предизборната кампания на майчиния език дори с превод.

"Наложена е едноезична догма", смята Мехмед. По думите му стана ясно, че от партията са недоволни от изказванията на ГЕРБ, че не им приятно да се пише, че са в задкулисие с ДПС. В същото време се забранявали основни човешки права.

От партията недоволстват още, че се сменят турските имена на местности в Стара Загора. Според Ерол Мехмед езикът е фундаментално човешко право. 

"Това е конституционно право, то е суспендирано", допълни той.

Мехмед отбеляза, че е странно мълчанието на конституционните съдии по темата, както и мълчанието на президента и омбудсмана.

"Възможно ли е да се наложи едноезичие и другите езици да бъдат забранени в днешния глобален свят", недоумява депутатът. Той даде пример с ромския език, който не се изучавал. 

Той подчерта, че образование се приема за приоритет, а в същото време не се издавали учебници по майчин език. 

Образованието се политизирало, според ДПС. "Наяве излизат двойните стандарти и това е притеснително за нас", категоричен бе депутатът.