"Традиционно се наблюдава лека преднина на ГЕРБ сред останалите партии и мобилизация на БСП." Така коментира предизборната обстановка в страната политологът Първан Симеонов пред БНТ.

По думите му ДПС е станала най-важният фактор в българското общество и на нея се гледа като на една от малкото възможни перспективи. Той е категоричен обаче, че в изборно време "нямаме право да се изненадваме".

С промените в Изборния кодекс ГЕРБ и ДПС са показали самоуспокояване и загуба на обществения пулс, а това според Симеонов е подценяване на ситуацията. БСП от своя страна я надценява по думите му, с решението си да не се връща в парламента.

Според него ВМРО ще се опита да стане наследник на Патриотите. Ако не се обединят сами с Ангел Джамбазки, "ще направят на практика така, че най-активният български евродепутат ще направи стъпка накриво", смята Симеонов.

"ГЕРБ успяха да ядосат преди всичко себе си", изрази мнение социалният антрополог Харалан Александров. Според него социалистите започват да влизат все повече в паралелен свят на селски бунтове, въстания на тълпи, на революции. Това създава усещане за безсилен гняв, който ще започне да ги разрушава.

Симеонов отбеляза, че БСП е спечелила с настояването преференциите в изборните бюлетини да се върнат. Но позицията на БСП според Александров е на губещата партия, която проектира загубата върху цялата популация. "Настроенията в обществото обаче са умерено скептични и по-скоро подозрителни", посочи социалният антрополог.

Шансът на Корнелия Нинова като лидер на социалистите в предстоящите избори е в растящия радикализъм в Запада, който набира скорост, и в твърденията, че изборите не са честни. БСП се представя като алтернатива на сегашното управление, тълкува Първан Симеонов.

Александров е на мнение, че "Да, България" започва ясно да добива либерален профил и могат да подкрепят кандидата с много ясна проевропейска линия.