"Решението да изпратим военна помощ на Украйна е компромисно. Това което приеха депутатите дава възможност на правителството да работи по конкретна пътека." Това заяви министърът на отбраната Драгомир Заков в студиото на БНТ.

По думите му терминът война всява страх в хората. Ние сме членове на НАТО и алианса е гарант за нашата сигурност. Всеки агресор трябва да се замисли добре дали би нападнал страна членка на най-силната военна организация, каза министърът.

Според Заков няма заплаха за националната сигурност, нито пряка военна заплаха. Той подчерта, че все пак има рискове, защото войната се води на няколко стотин километра от нас.

Мирът не е функция на един човек, трябва да се следва дипломацията, категоричен бе Заков.

Министърът на отбраната заяви, че са нужни законодателни промени в сферата на отбраната. Като конкретен пример той посочи, че не можем да получаваме техника от съюзниците в НАТО, без това да премине през народното събрание. Заков подчерта и необходимостта от увеличение на бюджета за отбрана.

Министърът заяви, че тази година няма парад за 6 май, защото българската армия е заета с други задачи. Ние имаме какво да покажем, имаме съвременно въоръжение, добави Заков.

Над четири часа препирни: Изпращаме помощ на Украйна, но не и оръжие

Над четири часа препирни: Изпращаме помощ на Украйна, но не и оръжие

След редакция на редактираните вече предложения