Драмите в една политическа партия в България не могат да се превръщат в лакмус за двустранните ни отношения. Това коментира първият ни дипломат Даниел Митов преди заседанието на външната парламентарна комисия по повод санкционирането на турския посланик за намесата във вътрешните ни дела за драмата в ДПС.

България е незаобиколим фактор на Балканите, успокои Борисов атакистите

България е незаобиколим фактор на Балканите, успокои Борисов атакистите

"Атака" го пита за намесата на Анкара във вътрешните ни работи

Няма начин българо-турските отношения да минават през посредници, смята външният министър.

По мнението му, вътрешните проблеми в една партия не могат да се превръщат в причина за подобряване или влошаване на двустранните отношения между България и Турция. Двете държави имали много други проблеми да решават като транспорт, енергетика, сигурността по границата. Това са важните теми, на които трябва да обръщаме внимание, категоричен е министър Митов. 

В този много динамичен и несигурен свят нямаме право в момента да влошаваме отношенията си по такива маловажни въпроси, призова първият ни дипломат. Той настоял пред турския посланик да разсее създалите се впечатления в обществото, че се меси прекалено в държавните ни дела и че не се държи по нормите на Виенската конвенция за дипломатическите отношения. Това било направено още преди Нова година.

Отдавна страната ни настоявала за категорична позиция на ЕС по отношение на бежанците, стана ясно от коментара на външния министър по повод днешната категорична позиция на премиера Бойко Борисов за затваряне на границите за мигрантите. Европа няма как да се справи с наплива от хора, които ние условно наричаме бежанци, но голяма част от тях не са такива, смята Даниел Митов. Той изтъкна, че бежанският статут не е вечен и тези хора в един момент  трябва да се върнат по родните си места и да участват в реконструкцията на собствената си страна.