Атака попита премиера Бойко Борисов по време на блиц контрола за намесата на Анкара във вътрешните работи на страната ни.

Вмешателството на Република Турция трае много отдавна, оплака се атакистът Десислав Чуколов. Още от времето на турското робство Турция се месела в държавните дела. Активна била дейността и на турските служби по времето на соца.

„Турската Коледа”, така наричали националистите отминалата Коледа, когато се случиха сътресенията в ДПС. Атака предлага и декларация, с която НС да осъди намесата на Турция във вътрешните работи на България.

На свой ред Бойко Борисов обясни от парламентарната трибуна, че страната ни се е стремяла винаги да има приятелски отношения със съседни държави.

Поддържали сме прилични отношения на доверие, каза премиерът. Борисов подчерта, че страната ни не се месела, когато Путин и Ердоган преместили, както той се изрази, Южен поток, когато двете държави решили да правят съвместни ядрени централи.

Ние бяхме търпеливи и знаехме, че един ден нещата ще си дойдат на мястото, категоричен бе Борисов. Има незаобиколими фактори и България е незаобиколим фактор на Балканите, смята той.

Службите ни докладвали, че няма зависимости на политици от чужди служби у нас по повод на кризата в ДПС и близките отношения с турски дипломати на Лютви Местан. Турският посланик вече получил нота от държавата ни да не се меси. В същото време премиерът Борисов благодари на Турция, че спряла потока от бежанци към страната ни.

Крехък е балансът, предупреди министър-председателят. Той иска дебат по темата къде се обучават българските мюсюлмани и от къде религиозните водачи получават своите дипломи. ДПС трябвало да са инициатори на този дебат, по думите му.

Голяма част от ходжите били на издръжка на турската държава, както стана ясно от думите на Бойко Борисов. Всички го знаели това, както поясни той.