Никой не може да подмени ДПС. Това заявиха с декларация депутатите на движението в първия ден на новия парламентарен сезон.

ДПС започна новата сесия с намалена до 30 души парламентарна група - без досегашния си лидер Лютви Местан и без още петима свои колеги народни представители, които избраха да седнат на местата на независимите депутати.

Именно "трусовете" в ДПС бяха акцентът на традиционната декларация с приоритетите за новата година. "ДПС е независима, българска, системна, светска, демократична и евроатлантическа партия", обяви в пленарна зала един от тримата съпредседатели на парламентарната група Четин Казак.

Той увери, че ДПС притежава необходимия потенциал и естественото право да се променя и подновява. "Никой обаче не може да я подмени. Никой не може да изправя ДПС и нейните избиратели пред манипулативно поднесен несъществуващ избор с едничката цел да получи нова лична политическа легитимация", отсече Казак.

Той напомни, че ДПС е първата пронатовска партия в България и най-яростният привърженик за членството ни в ЕС.
"Партия с осъзнати ценности. Тя ще върви неотклонно по евролибералния път на развитие", увери Казак.

Четин Казак обеща, че парламентарната му група ще следва последователно решенията на своите колективни органи. "Когато зад ръководството на ПГ стои единно и мощно колективно тяло, това създава изключително силна мотивация за генериране на адекватна политика, самочувствие", убеден е ДПС депутатът.

Казак не постави под въпрос опозиционната роля на ДПС. "ПГ на ДПС заявява отново отговорната си държавническа политика. Бидейки опозиционна партия, заявяваме, че всяко предложение би срещнало нашата подкрепа, ако е в полза на националния интерес и европейското бъдеще на страната", се зарече той.