Реформаторският блок настоява за ускоряване на реформите и за по-амбициозни резултати. Това стана ясно от декларацията на реформаторите, прочетена от Найден Зеленогорски в първия ден от новата пленарна сесия на НС.

В 2015 била положена основата на реформаторските идеи. Беше възстановено европейското финансиране, обяви той. България си върна доверието на европейските партньори, доволен е Зеленогорски. Инвестициите нарастват, изтъкна още реформаторът.

В геополитически план, според РБ, сме се утвърдили като надежден евроатлантически план. В страната имало сигурност за хората и имуществото им, сигурност за бизнеса.

Осъждаме атентатите в Истанбул, обяви Зеленогорски. Борбата с тероризма трябвало да е приоритет за ЕС и за националните правителства.

Плаващите мнозинства могат да се окажат плаващи пясъци за управлението, предупреди обаче Зеленогорски. Затова и РБ предлагали анекс към коалиционното споразумение с ГЕРБ.

Повече реформи в съдебната система поискаха реформаторите. РБ настоя и за дебат за още по-широки конституционни промени. Реформаторите имат и силни очаквания към новия правосъден министър.

Очакват и резултати в борбата с корупцията. Найден Зеленогорски е убеден, че ще се постигне сериозен пробив в тази насока с приемането на антикорупционния закон на Меглена Кунева.

РБ започват и измененията в изборното законодателство. Те имат и амбицията да спрат теча в пенсионната система. През 2016 трябва да се запази данъчната система, настоя Зеленогорски. Той иска и промени в енергетиката.

Шенген остава приоритет за РБ, стана ясно още от декларацията на блока. Ускоряването на реформите няма алтернатива, категоричен бе Зеленогорски, пояснявайки, че блокът бил единен и в тази си позиция.