ДСБ остава в Реформаторския блок, но същевременно се обявява за ясна опозиция.

Повечето делегати на Националното събрание подкрепиха резолюцията на Кънев, която дава последен шанс на Реформаторския блок да изпълни обещанието си към избирателите.

Ако това последно усилие не се увенчае с успех, последствията са ясни, обяви Радан Кънев след гласуване на устава на партията.

След дългите дебати Кънев обяви 14-то събрание за най-тежкото, което ДБС е провеждало досега и предрече, че то ще остане такова и за много години напред.

ДСБ се разбунтува срещу останалите реформатори, но не напусна Реформаторския блок
Обновена

ДСБ се разбунтува срещу останалите реформатори, но не напусна Реформаторския блок

Ако ДСБ остане в РБ, аз и близките ми ще напуснем партията, се чу по време на Националното събрание

„Чух много аргументи против оставането в Реформаторския блок и има поне 10 пъти повече аргументи да поискам от вас да направим това”, призна партийният лидер.

Той обаче отсече, че блокът не е механично обединение от пет провалили се партии, целящи да минат процентната бариера на изборите, а е обединение от пет партии и гражданите, които не търпят държавата да се управлява по този начин.

Според Кънев на него самият не му било лесно да поиска от делегатите мандат да продължи усилията си да промени блока. Той спомена, че е получил много повече удари в гърба в сравнение с всеки присъстващ. Въпреки това обаче той помоли всички да гласуват за последен шанс.

Радан Кънев иска прошка, готов да остане в "разкрачения" РБ
Обновена

Радан Кънев иска прошка, готов да остане в "разкрачения" РБ

ДСБ помага на приятели да се върнат на десния бряг на политиката

С приетата резолюция се дава и мандат на ръководството на ДСБ да преговаря за организационно единство на РБ по целите, които той си е поставил при създаването му.

Резолюцията даде мандат на Кънев и за сътрудничество с граждански и политически организации, плюс формиране на широк съюз, който да бъде алтернатива на управлението.