От ДСБ масово зоват Радан Кънев партията да напусне Реформаторския блок. Гласуването на новия устав също да се отложи с половин година, настояха мнозина делегати по време на Националното събрание на партията, провеждано в НДК.

След заявката на партийния лидер, че иска мандат за оставане в Блока и промяната му отвътре, доста делегати поискаха точно обратното по време на дискусията.

Името на отсъстващия Петър Москов също се спомена не веднъж. Чуха се доста предложения той да напусне сам редиците на партията.

Радан Кънев иска прошка, готов да остане в "разкрачения" РБ
Обновена

Радан Кънев иска прошка, готов да остане в "разкрачения" РБ

ДСБ помага на приятели да се върнат на десния бряг на политиката

Опозиция сме, когато ни изнася, възмути се делегат с настояването ДБС да напусне РБ. Блокът проявява Стокхолмски синдром спрямо ГЕРБ, това се лекува с напускане, подкрепи го друг.

Ако ДСБ остане в РБ, аз и близките ми ще напуснем партията, скочи друг делегат. Според негов колега пък сега се пее реквиемът на ДСБ. С такива приятели като РБ врагове не ни трябват, обявиха партийци.

Ген. Атанас Атанасов също взе думата, за да призове за опозиция, но чрез власт. Управлявани сме от хора, които страшно много обичат европейските пари, но не и европейските правила. Трябва ни антикорупционен блок, ДСБ трябва да го създаде, да поиска властта и да подреди правилата за общите пари, призова Атанасов.

Имайте доверие на председателя, гласувайте новия устав - с него се печелят избори, отсече Атанасов. Той също се изкуши да намекне за позицията на здравния министър Петър Москов с думите, че всички министри са на Бойко Борисов по закон и всеки сам е направил избора си.

Въпреки суетните около новия устав на партията и мненията, че той щял да превърне ДСБ в БСП или ГЕРБ, видимо по-голямата част от делегатите на събранието вдигнаха високо карти в негова подкрепа.

След дълго броене обаче се оказа, че гласувалите са повече от регистрираните присъстващи и се наложи ново преброяване.

След повторното броене се оказа, че в залата са 718 делегати. Прегласуването резултира в 558 гласа "за", 123 "против", а 37 делегати се въздържаха. 479 гласа в подкрепа са били нужни, за да се приеме новия устав на партията, който вече е факт, а с това и оставането на партията в състава на Реформаторския блок.

Преди това 14-то Национално събрание на ДСБ прие декларация от едно изречение. За близо минута делегатите гласуваха единодушно настояване "незаконно задържаната Надежда Савченко да бъде незабавно освободена". Бурни аплодисменти срещна идеята, а в залата се чу и вик "Долу Путин!"

Припомняме, че Савченко е летец от украинската армия. Тя е обвинена за смъртта на двама руски журналисти в Донбас. Преди дни за нея бяха поискани 23 години затвор. Самата тя от 4 март е в суха гладна стачка.